Beschermt vitamine B even goed als malaria­pillen?

mug
Getty Images

Mijn man en ik (73 en 71 jaar) gaan binnenkort naar Zuid-Afrika. We verblijven een week in het Krugerpark, waar malaria heerst. Nu heb ik gehoord dat het slikken van vitamine-B-tabletten muggen op afstand houdt. Moet je dan ook nog malariapillen slikken?

Vitamine-B-complex heeft een typische geur waarvan sommigen denken dat het muggen afstoot. Met de gebruikelijke tests, waarbij een arm in een kooi met muggen wordt gestoken, is nooit aangetoond dat het zo werkt. Hetzelfde geldt voor het eten van knoflook.

DEET

Het enige wat echt bewezen muggen afstoot, is DEET: het actieve ingrediënt van alle werkzame smeersels tegen muggen. Maar voor bescherming tegen malaria is alleen DEET niet voldoende.

Advies

Bij een reis naar een malariagebied moet u altijd advies inwinnen bij een GGD of travel clinic. De noodzaak van malariapillen en de keuze van de pillen is sterk afhankelijk van het gebied waar u heen gaat en soms van het jaargetijde. Malaria is een ernstige, soms dodelijk ziekte. Met veel gezondheidsvraagstukken mag je een beetje eigenwijs zijn, hiermee niet.