Voorkom voedselvergiftiging op reis

Laat uw vakantie niet verpesten

Op vakantie heeft u andere gewoontes dan thuis. U eet andere dingen en op een ander moment. Dan kunt u last krijgen van brandend maagzuur, obstipatie of andere maag- en darmklachten. Hoe lost u deze problemen op en - nog beter - hoe kunt u ze voorkomen?

Klachten als brandend maagzuur, winderigheid, een opgeblazen gevoel of pijn in uw buik komen op vakantie vaak voor. Te snel, te veel of te vet eten kunnen voor meer maagzuur zorgen.

Brandend maagzuur
Ook scherpe kruiden, citrusvruchten en alcohol zorgen voor meer maagzuur en irritatie van het maagvlies. Bij de drogist en apotheek zijn middelen tegen brandend maagzuur en maagpijn verkrijgbaar. Deze middelen neutraliseren het maagzuur. Zuurremmers zorgen ervoor dat er minder maagzuur wordt aangemaakt. Er zijn ook middelen die de motoriek stimuleren, waardoor het voedsel beter gekneed en door het maagdarmkanaal gestuwd wordt.

Obstipatie
Op vakantie kunt u ook last hebben van verstopping. De darminhoud gaat dan te traag door de darm, waardoor er teveel vocht aan de ontlasting wordt onttrokken. U gaat minder vaak naar het toilet dan gewoonlijk en de ontlasting is harder dan normaal. Obstipatie wordt vaak veroorzaakt doordat u dagritme verandert. Ook transpireert u in warme landen meer, met harde ontlasting als gevolg. Vaak ontstaat verstopping al op de heenreis. Tijdens de lange reis naar uw vakantiebestemming heeft u weinig lichaamsbeweging en dat maakt de darmen traag. U kunt obstipatie voorkomen en verhelpen door minstens dertig gram voedingsvezels per dag te eten. Deze vezels kunnen niet door de darmen worden verteerd en houden hen zo in beweging. Voedingsvezels zitten in groenten, volkorenproducten en fruit. Daarnaast kunt u vezelhoudende voedingssupplementen nemen. Het helpt ook om voldoende water te drinken en fruit te eten tijdens de reis. Las regelmatig een pauze in om de benen te strekken.

Voedselvergiftiging
Een veel voorkomende oorzaak van maag- en darmklachten op vakantie is een voedselvergiftiging. Hier krijgt u last van als bacteriën zich door warm weer of slechte hygiëne snel vermenigvuldigen. Sommige bacteriën scheiden een giftige stof af, andere nestelen zich in de maag of darmen. Bij een voedselvergiftiging voelt u zich suf, heeft u geen trek in eten en heeft u last van diarree, misselijkheid of braken.

Hoe vervelend overgeven ook is, het is wel de snelste manier om weer van bedorven voedsel af te komen. Net als bij diarree vormt uitdroging het grootste gevaar bij braken. Daarom moet u vaak kleine beetjes slappe thee of water drinken. Kamillethee kalmeert de maag. Neem ook O.R.S. oplossing (Oral Rehydration Salts) om het vocht beter vast te houden. Neem voldoende rust. Zo krijgt uw lichaam kans om grote schoonmaak te houden. Norit helpt bij enkele gevallen van voedselvergiftiging. Lees de bijsluiter voor meer informatie. Houden de symptomen aan, raadpleeg dan een arts.

Licht eten
Als u weer een beetje trek in eten krijgt, kunt u beginnen met licht voedsel. Een rijpe banaan helpt tegen overtollig maagzuur. Verse yoghurt is goed om de darmflora weer in evenwicht te brengen. Als u na een dag nog steeds overgeeft, of als er bloed in het braaksel zit, raadpleeg dan een arts. Gebruikt u de anticonceptiepil en moet u binnen vier uur na het innemen overgeven? Dan is de pil niet veilig. Neem dan een extra pil uit een reservestrip. Geeft u daarna weer over, zorg dan een week lang voor een extra voorbehoedsmiddel, bijvoorbeeld het condoom.

De enige manier om voedselvergiftiging te voorkomen, is om voor een goede hygiëne te zorgen. Was uw handen vaak en goed, drink water uit flessen en let erop dat het voedsel dat u eet op een veilige manier is klaargemaakt.

Auteur