65-plussers in groene buurt bewegen meer

Ouderen die in een groene en goed onderhouden buurt wonen, met voorzieningen op loopafstand, bewegen meer dan andere leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Meer dan de helft van de Nederlandse ouderen heeft nauwelijks lichamelijke inspanning. Hierdoor neemt zowel hun conditie als hun fysieke kracht af.

Gezondheid

Volgens Astrid Schop-Etman, die op het onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam promoveert, is het belangrijk om te weten welke factoren kunnen bijdragen aan de gezondheid van ouderen. Zo kunnen ze langer zelfstandig blijven wonen en vroegtijdige zorgkosten vermijden.

Naar buiten

Uit het onderzoek blijkt dat een groene, onderhouden omgeving positieve invloed kan hebben. Ook voorzieningen in de buurt, zoals winkels, een brievenbus en een bushalte zorgen ervoor dat 65-plussers meer bewegen. Dankzij wandelingen en korte fietstochten door de buurt hebben ze minder last van beperkingen in het dagelijks leven.

Schop-Etman: “Ouderen die in zo’n beweegvriendelijke buurt wonen, bewegen per dag bijna een kwartier meer dan anderen. Een aanzienlijk verschil, want meer dan de helft van de Nederlandse kwetsbare ouderen beweegt minder dan drie keer per maand op lage intensiteit. Denk aan wandelen of tuinieren. Het advies is vijf dagen per week een halfuurtje.”

Gemeenteprogramma's

Er komen steeds meer initiatieven in de buurt om mensen meer te laten bewegen. Bijna één op de tien mensen die wordt bereikt, doet daar ook daadwerkelijk aan mee. “Maar mensen die eenmaal zijn begonnen met bewegen, houden het ook vol”, Schop-Etman. “Dit kan voor gemeenten belangrijke informatie zijn voordat zij zulke programma’s opstarten.”

Bron: Erasmus MC