Bestaat er een brace voor mijn ‘dubbele’ tennisarm?

Getty Images

De ene keer heb ik last van een tennisarm, dan weer van een golfersarm. Bestaat er één brace voor beide problemen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

De tennisarm en de golfersarm zijn pijnlijke ontstekingen in de pezen van de onderarm. Die ontstekingen zijn een gevolg van overbelasting; er zijn daardoor kleine scheurtjes ontstaan in de pezen, en het opruimen en herstel van het beschadigde weefsel gaan gepaard met gevoeligheid. De pijn heeft een functie, namelijk dat je het kwetsbare nieuwe weefsel rust geeft.

Bij een tennisarm doet de buitenste knobbel van je elleboog pijn, daar waar de strekspieren van je vingers en pols aanhechten. Die gebruik je onder meer bij tennis met de backhand slaan. Bij een golfersarm gaat het om de binnenste knobbel van de elleboog. Die belast je ook bij tennis, namelijk door met de forehand te slaan. Voor het onderscheid heet dit een golfersarm.

Als je er last van hebt, voel je geregeld een gemene pijnscheut. Helemaal fixeren (bijvoorbeeld met gips) is geen goed idee; het herstel komt dan slecht op gang omdat de doorbloeding afneemt en de spieren verzwakken. Je moet eigenlijk je armen goed blijven bewegen, maar pijn proberen te vermijden.

Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap zijn braces, spalken en andere hulpmiddelen voor fixatie van de elleboog niet zinvol. De gedachte achter een brace (een strakke band om de onderarm, daar waar de spieren het dikst zijn) is tweeledig: de spieren kunnen minder opzwellen en dus minder kracht leveren, en de hoek waaronder de pezen aan het bot hechten zou iets veranderen. Het is vaak maar een klein strengetje vezels dat de problemen veroorzaakt. Dat zou je misschien nét kunnen ontzien doordat andere vezels het werk overnemen. De meeste braces hebben een drukkussentje dat je vlak voor de aanhechting van de pees aan het bot moet plaatsen. Je kunt dat verdraaien en zo van een tennisarm-brace een golfarm-brace maken. Er zijn ook braces in de handel met twee van die kussentjes.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!