Feiten en fabels over suiker

Getty Images

Van suiker eten word je dik. Dat is een feit. Zoete etenswaren bevatten nu eenmaal veel calorieën. Maar het is tegelijkertijd een fabel...

Je wordt dik omdat je te veel calorieën binnenkrijgt en het maakt echt niet uit of die calorieën uit zoete, of uit andere voedingsmiddelen komen. Daarom zetten we wat suikerfeiten en –fabels op een rij.

Afvallen

Wilt u afvallen, dan is het niet zinvol om alleen suiker uit het dieet te schrappen of te vervangen door andere zoetstoffen. Dat alleen zorgt er niet voor dat u gewicht verliest. Variatie in de maaltijden en méér bewegen verminderen de kans op overgewicht.

Zoetstoffen

Suiker wordt tegenwoordig vaak vervangen door zoetstoffen. Er zijn zoetstoffen die geen calorieën (energie) leveren en zoetstoffen die dat wel doen. Sommige zoetstoffen zijn niet bestand tegen hoge temperaturen en daar kunt u dus niet mee koken of bakken.

Voorbeelden van zoetstoffen zijn: Xylitol (beschermt tegen cariës), saccharine (ook wel bekend als 'Chinese suiker'), Acesulfaam_K, Aspartaam, Cyclamaat en Sucralose. Op de site van het voedingscentrum vindt u meer informatie over deze zoetstoffen.

Diabetes mellitus

Deze ziekte wordt ook wel suikerziekte genoemd. Door deze naam wordt ten onrechte gedacht dat diabetes ontstaat door teveel suiker eten, of dat men juist geen suiker mag eten als men diabetes heeft. Bij iemand met diabetes maakt de alvleesklier onvoldoende insuline aan. Hierdoor worden koolhydraten te snel afgebroken waardoor te hoge bloedglucosewaarden ontstaan. Kijk voor meer informatie op de site van de Diabetesvereniging Nederland.

De mogelijkheden van suiker...

Conserverende stof
De smaak, structuur en kleur van vruchten kunnen voor lange tijd behouden worden door deze te wecken, confijten of in te maken met suiker of suikerstroop (jam). Bacterien kunnen in een zoete omgeving die meer dan 62% suiker bevat niet overleven. De combinatie van fruitzuur en suiker haalt bovendien de natuurlijke smaak naar boven en zorgt voor een stevige structuur.

Smaakversterker
Door een schepje suiker toe te voegen komt bij sommige groente de smaak naar boven en worden andere smaakeigenschappen versterkt. Zoute of zure producten die worden vermengd met suiker geven een aangename smaak. Denk aan suiker in de sladressing of yoghurt.

Textuurmaker
Suikeroplossing is een basis van veel snoep. Niet alleen voor de smaak, ook stevigheid en structuur van snoep wordt mede bepaald door suiker. Ook ijs, toetjes en gebak ontlenen hun stevigheid aan suiker. In combinatie met stijf geslagen eiwit worden producten daar bovendien ook luchtig van.

Hulpmiddel
Bloemen gedijen prima als aan het water een schepje suiker is toegevoegd. Koekjes blijven langer vers als in de koektrommel een bergje suiker ligt.

Meer lezen