Last van wratten? Misschien komt het wel door je medicijn

Meer kans op wratten bij medicijn azathioprine

wratten
Lareb

Medicijnen die de afweer van het lichaam onderdrukken, kunnen ervoor zorgen dat je sneller een infectie oploopt. Bijvoorbeeld met het virus dat wratten kan veroorzaken. In de rubriek ‘Bijwerking’ lees je alles over een bijwerking van medicijnen. Deze keer: azathioprine.

Azathioprine onderdrukt de afweer van het lichaam en remt ontstekingen. Artsen schrijven het medicijn voor als behandeling van verschillende ziekten. Bijvoorbeeld chronische darmontstekingen, reumatische ontstekingen, multiple sclerosis, en de spierziekte myasthenia gravis. Azathioprine wordt ook gebruikt om afweerreacties van het lichaam te onderdrukken na orgaantransplantaties, om afstoting van het orgaan te voorkomen.

Wratten als bijwerking?

Als je medicijnen gebruikt die de afweer van je lichaam onderdrukken, dan heb je een grotere kans op infecties met bacteriën, virussen en schimmels. Dat is ook zo bij azathioprine. Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Gebruikers van azathioprine hebben een grotere kans op infecties met dit virus en daardoor ook op wratten. Bijwerkingencentrum Lareb ontving een tiental meldingen over het ontstaan of verergeren van wratten bij azathioprine.

In de bijsluiter van dit medicijn staat dit niet zo duidelijk beschreven. Hierin staan alleen verschillende klachten die passen bij een longontsteking of blaasontsteking. Daardoor herken je wratten misschien niet als mogelijke bijwerking van azathioprine.

Onschuldig

Wratten komen vooral voor op de handen en de voeten. Ze kunnen ook op andere plaatsen van het lichaam ontstaan. Wratten zijn onschuldig en verdwijnen meestal vanzelf. Je hoeft ze alleen te (laten) behandelen wanneer je er veel last van hebt.

Heb jij een bijwerking ervaren? Meld dit dan bij Bijwerkingencentrum Lareb! Dat kan via www.mijnbijwerking.nl.

Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.

Auteur 
  • Bijwerkingencentrum Lareb