PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Minder wanbetalers zorgverzekering

Het aantal verzekerden dat de zorgverzekering niet betaalt, is voor het tweede jaar op rij flink gedaald. Op 31 december 2015 telde Nederland 282.190 wanbetalers. Een jaar later is dat 249.930, een daling van 11,4 procent.

Dit meldt de zorgverzekeringslijn.nl, een organisatie die zich in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid richt op het terugdringen van het aantal wanbetalers en onverzekerden. Rotterdam is de gemeente met de meeste wanbetalers (4,8 procent van de premieplichtige inwoners). Kerkrade daalde van de zevende naar de tiende plaats en Heerlen zakte van vijf naar zes.

Lager inkomen

Gemiddeld is het percentage wanbetalers 2,1 procent. Flevoland (2,8 procent) en Zuid-Holland (2,5 procent) tellen meer wanbetalers. De rest van de provincies zit onder het gemiddelde. Wanbetalers hebben vaak een lager inkomen. Bijna twee derde heeft een bruto inkomen tot twintigduizend euro. Mensen worden als wanbetalers geregistreerd als zij zes maanden of langer geen premie hebben betaald. Jarenlang is het aantal wanbetalers gegroeid, maar in 2015 is een daling ingezet.

Bron: www.zorgverzekeringslijn.nl/daling-aantal-wanbetalers-zorgverzekering-meer-dan-10