PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

'Oud worden is niet gelijk aan kwetsbaar zijn'

Ouderenorganisatie ANBO wil dat er meer oog komt voor de positieve kanten van ouder worden en oud zijn.

Demissionair staatssecretaris Van Rijn ontving tijdens de bijeenkomst 'En we leven nog lang en gelukkig' tien punten waar toekomstig ouderenbeleid volgens ANBO aan moet voldoen. De punten gaan in op de diversiteit van ouder worden, de economische waarde (kwaliteit) van ouderen en de samenhang tussen generaties.

Wat nog wél kan

Nu is de aandacht voor ouderen vooral gericht op wat niet meer kan, vindt de ANBO. Er moet daarom meer aandacht komen voor wat wel kan. “Mensen worden steeds gezonder oud en ze moeten zelf kunnen beslissen hoe ze zo lang mogelijk zo gelukkig mogelijk leven”, zegt directeur Liane den Haan. “En zelfs wanneer het verval intreedt kan de waardigheid en de keuzevrijheid behouden blijven. Dáár moeten we het over hebben.”

Van waarde blijven

Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) steunt het initiatief: “Wanneer het over ouderdom gaat, gaat het altijd over zorg en kwetsbaarheid. Maar de grootste groep wordt oud in goede gezondheid en kan van waarde blijven voor de samenleving.”

Bron: ANBO