Stelling: ik heb liever een oudere arts

Heb je eindelijk een afspraak bij de cardioloog, blijkt hij net uit de schoolbanken te komen. U heeft liever een oudere arts met meer ervaring. Of maakt dat voor u niet uit?

‘Mijn 91-jarige zus is aan staar geopereerd. Door een meisje’, schrijft Koos Postema in zijn column. ‘Mijn zus vroeg zich af of ze daar lang voor geleerd had. Ik legde haar uit hoe lang medische studies duren en hoe zwaar ze zijn’, aldus Koos.

Liever een oudere arts…

Het ‘meisje’ is dus een afgestudeerd oogarts. Hoe ouder je wordt, hoe jonger de dokters lijken, daar is niets aan te doen. Maar soms heb je liever een arts met veel ervaring. Waarbij je in ieder geval het gevoel hebt, dat hij of zij de klacht goed in kan schatten met een getrainde klinische blik.

…of liever een jongere arts

Maar misschien heeft u liever een jongere dokter die is toegerust met de nieuwste kennis. De net afgestudeerde lichting artsen heeft veel meer training gehad in het houden van een goed gesprek. De jonge dokter zal verder niet schrikken van uw uitgeprinte Google-papieren.

Wat vindt u?

Wordt u liever behandeld door een oudere arts of heeft u geen voorkeur? We zijn benieuwd naar uw mening. Breng uw stem uit en laat hieronder een reactie achter!

98 Comments

Door Jan H. (niet gecontroleerd) op ma, 28-5-2018 - 23:13

Wij, ouder echtpaar hebben een jonge huisarts en zijn daar zeer tevreden over. Dit in tegenstelkling tot een jonge porrtarts in het ziekenhuis die alles beter wist en zeer eigenwij was. Kort samengevat door zijn toedoen ben ik gedeeltelijk invalide geworden. Kreeg 5 jaar geleden een verschrikkelijke rugpijn en verlammingsverschijnselenen kwam in het ziekenhuis terecht bij EH. Vertelde daar dat ik 8 jaar daarvoor een ernstige stenose (vernauwing) in mijn ruggewervel he b gehad en doodsbang was dat dit hetzelfde was. gezaien de pijn en uitvalverschijnselen. Had de jonge dokter in mijn staus gelezen maar dit had er totaal niets mee te maken. Gevraagd om een MRI was echt niet nodig was op vrijdag en ik werd naar huis gestuurd met nog zwaardere medicatie, Maandag opnieuw naar ziekenhuis werd MRI gemaakt en ik had een zeer ernstige en grote stenose alsmede een dubbele hernia. Zo snel mogelijk geopereerd maar gedeeltelijke verlamming is gebleven.zenuwen waren te lang afgekneld geweest.( te laat geopereerd dankzij een zeer eigenwijze jonge poortarts, die onder toezicht van een ervaren arts moets werken die niet aanwezig was, bleek later.

Door mevr T.M. Dam (niet gecontroleerd) op zo, 29-4-2018 - 16:33

Soms mis ik wel wat ervaring en moet je mondige zijn. Maar de jongere artsen hebben er al heel wat jaartjes opzitten als ze overgeleverd worden aan het zelfstandige leven. Hun kennis is up to date en hebben een nieuwere invalshoek van waaruit ze naar je kijken. Ik ben niet ontevreden over mijn oudere artsen maar bij sommige gaat het toch wel op de automatische piloot. Ik ben 70 en spreek uit zeer royale ervaring.

Door Martin1947 (niet gecontroleerd) op vr, 22-12-2017 - 15:47

Ik mag er van uit gaan dat de jongere garde modernere leerstof heeft gehad.

Door liawi (niet gecontroleerd) op vr, 22-12-2017 - 14:42

Liever een oudere arts,die hebben geen 8 tot 5 mentaliteit

Door m,mulder (niet gecontroleerd) op vr, 22-12-2017 - 12:41

voorkeur oudere huisarts, meer ervaring, deed meer om zelf probleem aan te pakken, pakte nog eens een naslagwerk wat vaak goed resultaat opleverde, was persoonlijk geinteresseerd, vroeg hoe gaat het ermee in het algemeen, keek niet steeds op de klok en op de computer, toonde empathie wat een vertrouwensrelatie ondersteunde, toonde echte zorg en bezorgdheid. Mis voorgenoemde feiten heel erg

Door A.N. Oniem (niet gecontroleerd) op vr, 22-12-2017 - 11:17

Een jonge arts kent de nieuwste technieken, en is veelal opgeleid door een oudere collega met jaren ervaring.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 22-12-2017 - 10:24

Ik vind het belangrijk dat je serieus genomen wordt en dat er naar je geluisterd wordt. Oud of jong maakt mij dan niet uit...

Door Arnold verduyn (niet gecontroleerd) op vr, 22-12-2017 - 06:19

Jongere zijn meer up to date en zijn veel vriendelijker /liever.
Oudere zijn arrogant en kunnen er niet tegen als je laat merken dat je hebt gegoogeld

Door Jan (niet gecontroleerd) op do, 21-12-2017 - 20:37

Een oudere arts heeft meer ervaring over het algemeen. En naast geneeskunde is ook de geneeskunst van de arts van belang.

Door Jan (niet gecontroleerd) op do, 21-12-2017 - 19:12

Voor een chirurg is het belangrijk dat die de operaties die hij uitvoert vaak doet.
Dat geeft heel veel handvaardigheid en dat is vaak in het voordeel van de patiënt.

Maar de kennis die artsen op hun vakgebied hebben is meestal ruim voldoende bij zowel jongere als oudere artsen. De jonge heeft de nieuwste technieken geleerd de oudere heeft de meeste ervaring. Beid categorie artsen hebben evenveel voor en nadelen!