Stelling: zware pijnstillers moeten uit de schappen van de supermarkt

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) wil dat Albert Heijn per direct stopt met de verkoop van zware pijnstillers, zoals Diclofenac, Ibuprofen en Naproxen. Wat vindt u?

Zware bijwerkingen

Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM, zegt dat er in Nederland meer dan 2000 sterfgevallen voorkomen konden worden als mensen beter ingelicht zouden zijn. Hij wijst op het verkeerd gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Dat kan leiden tot zware bijwerkingen, zoals maagbloedingen. Om die reden zouden onder meer Diclofenac en Naproxen alleen bij de drogist en de apotheek verkocht mogen worden. Daar kan het personeel persoonlijke voorlichting geven.

'Meteen uit de schappen'

"Deze pillen horen niet tussen het maandverband en de koekjes te staan", vindt Coolen van Brakel. "Albert Heijn moet deze middelen meteen uit de schappen halen, liever vandaag dan morgen. En als ze dat niet doen, dan is de politiek aan zet. De supermarkt schendt hier de wettelijke zorgplicht en brengt echt patiënten in gevaar." 

De meest gebruikte pijnstiller is Diclofenac, met ruim een miljoen gebruikers. Jaarlijks overlijden er 540 mensen door het gebruik van dit soort ontstekingsremmende middelen, zo blijkt uit cijfers van de Universiteit van Twente.

Voorlichting

Volgens het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) onderschatten mensen vaak de risico’s van zware medicijnen. Directeur Marten Hummel zegt tegenover EenVandaag: "Wij vinden het belangrijk en ook onze verantwoordelijkheid om consumenten goed voor te lichten. Uit onderzoek blijkt dat de consument vaak slecht op de hoogte is van de bijwerkingen van dit soort medicatie. Goede voorlichting is echt noodzakelijk. Het gaat om verantwoorde zorg."

Reactie Albert Heijn

Albert Heijn zegt op haar beurt mensen juist wél goed voor te lichten. Zo ligt er in bijna 200 filialen een tablet waarmee mensen meer informatie kunnen vinden over bepaalde geneesmiddelen. Ook kunnen ze luisteren naar het advies van een gediplomeerd assistent drogist. 

Wat vindt u? Moeten zware pijnstillers uit de schappen van de supermarkt of is het juist handig dat ze hier te koop zijn? Breng uw stem uit en laat onderaan een reactie achter.

48 Comments

Door Henk van Hal (niet gecontroleerd) op di, 3-9-2019 - 11:34

Er gaan meer mensen dood aan alcohol en roken dan aan zwaardere pijn stilers.
Maar aan alcohol en tabak verdiend de overheid het meeste aan.
Ik hoop dat de tegen stander van zware medicijnen ze eens flink nodig moet hebben.

Door Lies (niet gecontroleerd) op zo, 4-3-2018 - 19:39

PARRACETAMOL staat op de derde plaats van de gelukte zelfdoding. 15 tot 20 tabletten en je bent dood. Voor alcohol en tabak moet je 18 jaar zijn maar bij de snelle dood niet. Bij de kassa vraagt niemand om een legitimatie. Dus slikken maar het is de snelle dood!

Door corry van aert (niet gecontroleerd) op vr, 2-3-2018 - 22:24

AH heeft helemaal geen drogisten in hun winkel laat staan dat er ergens advies over gegeven wordt.
Zelf ben ik drogist en moet mij aan allerlei regels houden voor de certificering van onze zaak en bij AH gaat alles zomaar vanuit het schap. Klanten willen vaak onze raadgevingen niet horen en ervaren dit soms als irritant wat ik dan weer dom vind.

Door Robert (niet gecontroleerd) op do, 1-3-2018 - 19:58

Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM moet weer iets van zich laten horen?
Man, lazer op; er is bijna nergens in Nederland nog een gediplomeerd drogist te vinden; bovendien: wat houdt dat diploma dan wel helemaal in? In het artikel wordt bovendien de schijn gewekt dat zo'n persoon bij AH zou rondlopen...kwestie van beter redigeren, lijkt me.
ik koop mijn zware pijnstillers gewoon in zo'n supermarkt als DA et cetera want ik weet wat ik slik - er bestaat internet, Ruud!

Door Henriette (niet gecontroleerd) op wo, 28-2-2018 - 08:11

Wat is een vakbekwame drogist? Bij het Kruidvat vragen ze ook of je bekend bent met medicijnen en als je dan NEE zegt, verwijzen ze je enkel naar de bijsluiter. Dat vind ik geen voorlichting. Dus wat is dan het verschil met een supermarkt. Af en toe kan het makkelijk zijn om medicijnen in de supermarkt te kunnen kopen, die zijn 's avonds langer open. Laten mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen en dus geen betutteling.

Door dickleguit@het ... (niet gecontroleerd) op ma, 26-2-2018 - 17:18

Bij een vakbekwame drogist wordt wel voorlichting gegeven over de medicijnen.

Door Pieter Sonnega (niet gecontroleerd) op ma, 26-2-2018 - 16:11

Helemaal mee eens. Zeer risicovol. In de USA sterven volgens gegevens jaarlijks > 26.000 mensen aan verkeerd medicijngebruik! Artsen schrijven te snel dit soort medicijnen voor, al is er wel begrip voor als de patiënt vergaat van de pijn. Meer toezicht is wel degelijk een must om overlijdens terug te dringen. Bij gebruik van meerdere medicijnen per dag zijn tussenpozen nodig van 1 a' 2 uur per medicijn.

Door Jot van Zuidam ... (niet gecontroleerd) op zo, 25-2-2018 - 22:12

Is het onderzoek naar overleden personen nav gebruik van deze middelen vergeleken met verstreķking van dezelfde middelen door de apotheek?
Bij de apotheek zijn deze middelen veel duurder.

Door D. Pol (niet gecontroleerd) op zo, 25-2-2018 - 11:32

We worden al genoeg betutteld, nou dat gezeur weer dat ouderen te veel drinken, nog even dan kunnen we een fles wijn ook alleen nog bij de apotheek kopen.
kunnen ze daar ook weer 7 euro voor rekenen door ons op de gevaren van alcohol te wijzen!

Door Evelyn (niet gecontroleerd) op zo, 25-2-2018 - 08:55

Ik verwacht in een supermarkt alleen ‘onschuldige’ medicijnen zoals paracetamol en aspirine.