Vitamine D uit basispakket

Vitamine D-middelen met hoge sterktes kunnen uit het basispakket van de zorgverzekering. Bijna iedereen die vitamine D op recept krijgt, kan overstappen naar vitamine D bij de drogist. Daar kosten ze gemiddeld 7,30 euro per persoon per jaar. Het schrappen uit het basispakket levert een besparing op van 129 miljoen euro op.

Dat heeft het Zorginstituut Nederland aan de minister van Volksgezondheid geadviseerd. Bijna 1,5 miljoen mensen krijgt vitamine D op recept vergoed uit het basispakket. Als vitamine D in het basispakket blijft, kost dat ruim tien keer zoveel als bij de drogist, 79 euro versus 7,30 euro per persoon per jaar. Het bedrag van 79 euro bestaat uit 37 euro voor de vitamine en 42 euro aan kosten van de apotheek. Patiënten met een aangetoond vitamine D-tekort kunnen tijdelijk een veel hogere dosering slikken. Dat kost gemiddeld maximaal 25 euro per persoon per jaar. Ook dat kunnen patiënten volgens het Zorginstituut zelf betalen. Bij deze berekening is het Zorginstituut uitgegaan van een dosering van 20 microgram per dag.
Vanaf 2019 worden vitamine D-middelen met lage sterktes niet meer uit het basispakket vergoed. Sinds deze verandering krijgen veel mensen vitamine D met hoge sterktes voorgeschreven. Het gevolg is dat de kosten voor vitamine D-middelen de laatste jaren niet is gedaald, maar juist gestegen.

Onderzoek

De kans bestaat dat patiënten ongerust worden van de maatregel. Zij zouden daardoor kunnen stoppen met vitamine D. Het zorginstituut vindt het belangrijk dat artsen met hun patiënten gaan bespreken welke betaalbare alternatieven er zijn. Ook zal het Zorginstituut onderzoeken wat de gevolgen zijn van de voorgestelde maatregel.