Waar komt die zoute smaak vandaan?

Al bijna een jaar heb ik (vrouw, 60 jaar) een vieze smaak in de mond. In het begin was het alsof ik niet goed kon proeven en er een waas over mijn tong lag. Na een paar maanden ging het over in een zoute smaak. Wat kan dit zijn?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Het komt er in essentie op neer dat de samenstelling van uw smaakpapillen is veranderd. De smaakpapillen in de mond zijn een soort nestjes met gespecialiseerde cellen die een elektrisch signaaltje aan het zenuwstelsel afgeven als reactie op de smaken zoet, zout, zuur, bitter of umami. De bouw en de werking van een cel die zuur ‘doorgeeft’ is heel anders dan die van een cel die zout registreert. 

Onze ‘smaakcellen’ zijn een beetje als huidcellen: ze worden doorlopend vernieuwd (gemiddeld gaan ze tien dagen mee) en ze houden elkaar daarbij in evenwicht. Er zijn vele oorzaken waardoor ze massaal beschadigd kunnen raken, waaronder bestraling en chemotherapie bij kanker en sommige virusinfecties. Als de smaakcellen allemaal tegelijk het loodje leggen, kan één sneller en massaler terugkomen. Daardoor ervaar je die ene smaak veel sterker dan een andere smaak. Of en hoe snel het evenwicht zich herstelt, is moeilijk te zeggen, maar het herstel gaat wel lang door.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra? Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in Plus Magazine.