Zijn internetpillen wel veilig?

Blijf alert!

Getty Images

Tegenwoordig kan je bijna alles op internet bestellen, ook medicijnen. Internetapotheken stunten met kortingen en garanderen 100 procent veilig te zijn. Het lijkt gemakkelijk, snel en discreet. Toch blijven Consumentenbond en het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) ons waarschuwen voor het aanschaffen van medicijnen via internet.

Veel online apotheken bieden medicijnen goedkoper aan. Daarnaast bestaat er vaak de mogelijkheid om te sparen voor korting. Vooral voor patiënten met een chronische aandoening kan dit erg interessant zijn. Gemak en tijdsbesparing vormt voor veel mensen natuurlijk ook een belangrijke reden om online te winkelen.

Tegenwoordig dekken veel zorgverzekeraars ook de kosten van de medicatie, net zoals bij een normale apotheek. Ook de online apotheek doet aan medicatiebegeleiding en -bewaking en voor receptmedicijnen is ook bij een online apotheek gewoon een recept van de arts nodig.

Nadelen internetapotheek

Bij een internetapotheek kunt u niet terecht voor een persoonlijk advies, uitleg over het medicijngebruik of direct antwoord op vragen. Medicatie die zonder recept verkrijgbaar is en zelfhulpmiddelen zijn vaak ook eenvoudig verkrijgbaar via internet. Vooral haargroeimiddelen, erectiepillen, kalmeringsmiddelen, en medicatie tegen overgewicht vinden op internet gretig aftrek. 'Anoniem, topkwaliteit en goedkoop.' Deze producten worden vaak aangeboden door illegale medicijnwinkels op internet.

Vervalste geneesmiddelen

Een deel van deze op internet beschikbare medicijnen betreft namaakpillen. In neppillen kunnen verkeerde werkzame stoffen zitten, foute doseringen of vervuilingen. Ze kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid of leiden tot ernstige bijwerkingen.

Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de helft van de via internet verhandelde medicijnen vervalst is. Daarnaast kwam het veelvuldig voor dat medicijnen niet geleverd werden, de geleverde middelen niet toegelaten waren op de Nederlandse markt, of dat een bijsluiter alleen in het Engels was of helemaal ontbrak.

Waar moet u op letten?

Als u medicijnen wilt kopen via internet is het belangrijk om dat te doen bij een betrouwbare aanbieder. Door de adresgegevens van de apotheek te achterhalen, kunt u via www.apotheek.nl nagaan of de aanbieder een in Nederland gevestigde apotheek is. Wanneer dit het geval is voldoet de apotheker aan de in de wet vastgelegde regels en kunt u er normaal gesproken van uit gaan dat het medicijn in orde is.

De kans dat u via de apotheek of een legale internetapotheek een vervalst medicijn in handen krijgt is uiterst klein. Bij twijfels of klachten over de kwaliteit van geneesmiddelen, ongeacht waar u die gekocht heeft, is het raadzaam om contact op te nemen met uw apotheker.

Als een medicijn niet op de correcte manier wordt gebruikt, kan het gevaarlijk zijn. Adviezen van een vaste arts of apotheker zijn daarom van belang. Zomaar zelf 'aandokteren' met pillen is onverstandig, maar ook voor problemen als overgewicht, kaalheid of erectiestoornissen kunt u het beste advies vragen aan uw huisarts of apotheker.

Een betrouwbare medicijnleverancier geeft minimaal de volgende productinformatie over een medicijn:

  • de naam van het middel
  • de naam van het werkzame bestanddeel
  • de naam van andere bestanddelen die bij sommige mensen problemen kunnen veroorzaken, zoals een overgevoeligheidsreactie
  • uitleg waarvoor het product dient
  • uitleg wanneer het middel niet mag worden gebruikt, zoals bij zwangerschap, borstvoeding, allergie, bij bepaalde aandoeningen, bij gebruik van andere medicijnen
  • uitleg hoe het middel moet worden gebruikt
  • de mogelijke bijwerkingen
  • de naam en vestigingsplaats van de fabrikant
  • de datum waarop deze informatie over het medicijn voor het laatst is bijgewerkt