Beschadigt knakken je vingers?

Mijn vriendin heeft de gewoonte haar vingers te knakken. Ze zegt dat het geen kwaad kan, maar ik vind het niet gezond klinken. Kan dit echt geen beschadiging van de gewrichten ­veroorzaken?

Waarschijnlijk niet. Vergelijkingen tussen ‘knakkers’ en ‘niet-knakkers’ ­laten geen verschil zien. Beroemd is het verhaal van de Amerikaanse arts Donald Unger, die vanaf zijn 12de minstens tweemaal per dag de knokkels van alleen zijn linkerhand knakte.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Het knakken van je vingers

Na zestig jaar knakken was er geen verschil tussen links en rechts. Vorig jaar is een onderzoek gepubliceerd dat – met MRI-scans – liet zien hoe het geluid ontstaat: als je knakt, ontstaat onderdruk in de gewrichtsvloeistof en vormt zich een lucht­belletje. Je trekt dus eigenlijk je gewrichten even uit elkaar. Na een knak duurt het even voordat weer een geluidje geproduceerd kan worden; dat komt doordat de ruimte in het gewricht dan al is opgevuld met vloeistof. De manueel therapeut doet waarschijnlijk hetzelfde als hij de rug van patiënten kraakt. De gewrichtjes in de rug worden eventjes uit elkaar getrokken, waarna ze zich opnieuw kunnen ‘zetten’.

Zelf een vraag stellen

Joris Bartstra is een journalist met een artsendiploma. Naast zijn werk voor medische tijdschriften, schrijft hij voor Plus Magazine en beantwoordt vragen van lezers en websitebezoekers.

Wilt u een vraag stellen? Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden!