E-nummers: gevaarlijk of niet?

Wat zegt een etiket?

Op het etiket van uw eten en drinken kunt u ze soms zien staan: E-nummers. Om E-nummers hangt nog altijd een waas van onduidelijkheid. Wat zijn E-nummers nou precies? En moet u ze mijden of niet?

E142 (Briljantzuurgroen), E239 (Hexamine), E308 (Gamma-tocoferol), E435 (Polyoxyethyleen-20-sorbitaanmonostearaat) en zo kun je nog een hele tijd verder gaan. De lijst met E-nummers is erg lang en de betreffende nummers hebben wonderlijke, chemische namen. Stuk voor stuk zijn het namen voor hulpstoffen die aan uw eten of drinken kunnen worden toegevoegd.

Heel veel soorten E-nummers
Dat toevoegen gebeurt niet zonder reden. Er zijn zelfs veel verschillende redenen om deze stoffen toe te voegen. Zo kan de producent een product meer kleur willen geven. Dat kan door toevoeging van een kleurstof (E-nummer 100-180).

Een andere reden kan zijn dat de producent wil dat zijn product langer bewaard kan worden. Om bederf door bijvoorbeeld schimmels en bacteriën tegen te gaan, kan er dan een conserveermiddel (E200-252) worden toegevoegd.

Toegevoegd kunnen worden:

  • Voedingszuren (E260-297, E322-385) om een product minder zuur te maken.
  • Antioxidanten (E300-321) om de houdbaarheid te verlengen.
  • Emulgatoren, stabilisatoren, verdikkings- en geleermiddelen (E400-495) om de textuur van een product te veranderen. Dus hoe een product voelt.
  • Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen (E500-586) om producten minder zuur te maken, minder te laten klonteren of sneller te laten rijzen.
  • Smaakversterkers (E600-650) om de natuurlijke smaak te versterken.
  • Glansmiddelen, antischuimmiddelen (E900-914).
  • Meelverbeteraars (E920-928).
  • Verpakkingsgassen (E938-948).
  • Zoetstoffen (E950-968, E420-421).

En dan is er ook nog eens een categorie met overige E-nummers, zoals bepaalde enzymen.

Veilig of niet?
U ziet het: veel verschillende stoffen met allerlei verschillende doelen. Soms wordt het nut of zelfs de veiligheid van E-nummers in twijfel getrokken. Het is daarom goed om te weten dat de 'E' van 'E-nummer' staat voor 'Europese Unie'.

Dat wil zeggen dat elk E-nummer uitgebreid is onderzocht en uiteindelijk is goedgekeurd door de Europese Unie. Deze staat garant voor de veiligheid van de stof. Neemt niet weg dat vooral de zoetstoffen nog altijd wel eens in een kwaad daglicht staan. Zoetstoffen als aspartaam en cyclamaat komen bijvoorbeeld in light frisdranken voor of in yoghurtsoorten.

De reden dat deze zoetstoffen onderwerp zijn van discussie, is dat je er niet te veel van mag binnenkrijgen. Kinderen tot 4 jaar bijvoorbeeld zouden niet meer dan 2 glazen van een frisdrank met cyclamaat per dag mogen binnenkrijgen. Deze grens is een zogeheten veilige bovengrens.

Blijft u onder die grens, dan is dat in principe veilig. Boven die grens zou u een klein risico kunnen lopen. Onthoud echter dat de grenzen heel ruim zijn genomen. De veilige grens is dus ook echt veilig. Pas ruim daarboven zouden gezondheidsrisico's kunnen ontstaan.

Kortom, als u de EU wilt vertrouwen, dan kunt u van de veiligheid van E-nummers opaan, mits u binnen de grenzen blijft. Wat wel onderwerp van onderzoek is, is welke effecten combinaties van verschillende E-nummers kunnen hebben op uw gezondheid. Maar op dit moment is daarover nog niets bekend.

Dierlijke stoffen
Voor vegetariërs en veganisten, maar ook voor religieuze mensen als moslims en joden, is het van belang te weten dat er een aantal E-nummers zijn die van dierlijke producten afkomstig zijn. Zo zijn er E-nummers afkomstig van eiwit van kippeneieren.

Wilt u weten of een E-nummer van dierlijke oorsprong is, dan kunt u gebruikmaken van de handige applicatie van het Voedingscentrum voor uw mobiele telefoon: www.voedingscentrum.nl/mobiel.

Ook zonder mobiel overigens prima te gebruiken. Tik een E-nummer is, en u krijgt gelijk meer informatie, ook over de al dan niet dierlijke oorsprong.

Trefwoorden:

36 Comments

Door Otto (niet gecontroleerd) op vr, 28-2-2014 - 16:27

Mijn moeder maakte me attent op bovenstaand bericht. Mijn verhaal sluit hierbij aan. Met een Anafylactische shock werd ik opgenomen op spoedeisende hulp. na veel onderzoek kwam men erachter dat ik allergisch ben voor PARABENEN!! Mijn leven stond helemaal op zijn kop. Overal zit dit goedje in. in alle verzorgingsproducten maar ook in wasmiddelen. Het was voor mij een heel gepuzzel om de juiste producten te vinden. Wat ik heel naar vind is, dat ik niet meer onbezorgd op vakantie kan gaan of onverwacht bij iemand kan blijven slapen. Altijd moet ik mijn eigen beddengoed en handdoeken meenemen. Een heel gedoe kan ik je wel vertellen. En allemaal de schuld van de fabrikant. Onder het mom vooral hun producten te kopen, heb ik mijn allergie opgebouwd en ben daardoor heel veel duurder uit.

Door Didi (niet gecontroleerd) op do, 27-2-2014 - 18:32

nu 8 jaar geleden in shock opgenomen in het ziekenhuis waar bleek dat ik een allergie had opgebouwd voor de parabenen-groep. (E 214 t/m 219) Parabenen zijn houdbaarheidsverlengers voor alle verzorgingsproducten. Denk aan shampoo, doucheschuim, afwasmiddel,wasmiddel, crémes, zonnenbrand en ga zo maar door. Nu kan ik alleen nog producten gebruiken die Parabenen-vrij zijn wat weer duurder is dan alle aanbiedingen voorheen. Waarom wordt dit in een product gedaan door de fabrikant? Volgens mijn dermatoloog alleen door nog meer winst te maken.

Door lies (niet gecontroleerd) op di, 25-2-2014 - 11:40

Niet erg objectief dit artikel en behoorlijk achterhaald..en..gezien in het licht van al de voedselschandalen moet je maar niet teveel vertrouwen hebben in hun "veilig"..Je zou denken..Heeft Plus soms aandelen in de voedselindustrie?? zulke onwaarheden verkondig je alleen maar als je er heel erg veel beter van wordt.. toch? mijn advies.. goed etiketten lezen.. scheelt echt behoorlijk wat gezondheidsklachten!!

Door Coeur (niet gecontroleerd) op ma, 24-2-2014 - 19:56

Ik begrijp,Therese, dat ik over 6 jaar alsnog een of meerdere allergieën kan ontwikkelen. Je bent bemoedigend voor me, maar ik laat mijn leven niet leiden, door wat mogelijk aan onheil zou kunnen gebeuren. Fijn overigens, dat jij van je klachten verlost bent. Maar, zoals al door mij gemeld, wilde ik een tegengeluid laten horen bij alle negatieve reacties. Het zou de indruk kunnen wekken, dat het verorberen van E nummertjes sowieso leidt tot allerlei kwalen. Wie zet het in het juiste perspectief? Wie komt met de juiste getallen over hoeveel mensen daadwerkelijk een of andere reactie overhouden aan het gebruik ervan, zodat je statistisch iets kunt onderbouwen? Ik vermoed, dat het percentage niet erg hoog zal zijn........

Door G.Dieperink (niet gecontroleerd) op ma, 24-2-2014 - 17:30

woensdag 26 mei 2010

Dit is een artikel van mei 2010. Achterhaald zou ik zeggen.

Liever een artikel wat meer bij de tijd is.

Door Therese (niet gecontroleerd) op ma, 24-2-2014 - 15:51

hallo Coeur, ieder zijn eigen mening maar ik heb 10 jaar klachten gehad waar de artsen niets van begrepen, heftige allergische reacties. Na tien jaar werd mij een voedingsdeskundige aangeraden die na een aantal testen vertelde wat de oorzaak van mijn klachten waren. Heerlijke E nummers, voeding advies op gevolgd en ik knapte zichtbaar op. Inmiddels weet ik als de klachten weer op spelen waar deze door veroorzaakt worden. PS allergieën kunnen zelfs nog te voor schijn komen als je 70 bent.

Door M. Rompelman (niet gecontroleerd) op ma, 24-2-2014 - 14:26

Het artikel over E-"nummers vind ik nogal preken voor eigen parochie. Inderdaad weet ik dat er ook heel andere, minder positieve rapporten over E-nummers zijn verschenen. Feit is bijvoorbeeld, dat aspartaam een grondstof voor zenuwgas is !! Dat wil je toch niet binnenkrijgen? . En zo zijn er wvast nog heel veel andere zogenaamd onschuldige stoffen verstopt in E-nummers. Mijn advies is ze zo veel mogelijk te mijden. De E van het E-nummer staat voor de Europese Unie. Deze Unie loopt waarschijnlijk aan het handje van de Bilderberg-groep en dat zegt genoeg.

Door Marijke (niet gecontroleerd) op ma, 24-2-2014 - 09:26

E nummers zouden verboden moeten worden. Waarom moet alles langer houdbaar zijn en een kleurtje hebben? In mijn medicijnen zit E132 wat een synthetische blauwe kleurstof is en kankerverwekkend.E322 is L`cysteïne wat een meelverbeteraar is en van mensenhaar wordt gemaakt. Lieve mensen, let op wat u eet.

Door madeleine sparidans (niet gecontroleerd) op ma, 24-2-2014 - 00:45

Ik ben demonstratrice in een supermarkt en kook elke week een heerlijk menu wat de klanten kunnen proeven. Krijg veel reacties van klanten over t eten van e-nrs, wist u dat veel mensen heel beroerd worden van het e-nr 621 en nog meer 600nrs?