Eten smaakt me niet meer

Sinds januari van dit jaar is mijn reuk en smaak verandert. Bijna niets smaakt me meer, behalve zoet. Veel dingen ruiken ook vies en scherp. Kan hier iets aan gedaan worden en hoe kom ik hier aan? Mijn huisarts zegt dat het vanzelf weer overgaat, maar daar twijfel ik over. Ook heb ik gehoord dat acupunctuur wel eens helpt.
Mevr. A. Funcke

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma 

Het lijkt erop dat de zenuwtjes die uw geurzin verzorgen zijn aangetast. Dit is soms het gevolg van een virusinfectie (verkoudheid) en bij sommige ouderen ontstaat het vanzelf zonder duidelijke aanleiding.

Bij sommige mensen herstelt het op den duur vanzelf, bij anderen is de schade definitief. Aangezien u nog wel iets ruikt en proeft - het is alleen veranderd - zijn zenuwtjes niet helemaal onwerkzaam en verwacht ik nog wel herstel.

Dat herstel verloopt wel traag en hoe ouder je bent hoe trager het verloopt. Na een jaar hoeft u denk ik niet meer op verder herstel te rekenen, dan is de situatie zoals hij is. Dat acupunctuur zou helpen, lijkt mij sterk, omdat eigenlijk nog nooit een effect van acupunctuur echt is bewezen.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!