Fitness op het strand

Actief aan de kust

Fitness op het strand is hot. Kijk om uw heen, overal ter wereld ziet u op het strand mensen wandelen, rennen of met een bal in de weer. Het geheim van trainen op het strand is dat u alles kunt benutten. Gebruik uw fantasie.

Van het zand, tot het water en zelfs uw handdoek kunt u gebruiken voor fitness op het strand. Door de warmte bent u soepeler dan normaal. Hierdoor is het extra prettig om in de zon te trainen. En het beste van alles: u komt nog in vorm ook!

Voordat u begint
Bescherm uzelf voordat u begint met sporten. Doe dat op de volgende manieren:

Overvloedig smeren
Op het strand staat u bloot aan direct zonlicht en de reflectie van het water. Dit verhoogt de kans op verbranding. Smeer u daarom overvloedig in met zonnebrandmiddel, voordat u start met fitness op het strand. Gebruik een waterproof variant, omdat u door het zweten de beschermlaag snel kunt verliezen.

Water, water en nog eens water
Om de hitte te kunnen weerstaan, is het belangrijk om voor, tijdens en na het sporten water te drinken. Begin een half uur voor de start en herhaal dit elke 20 tot 30 minuten.

Warming-up
Ondanks dat u het misschien al warm hebt, hebben uw spieren nog steeds een warming-up nodig. Het helpt uw prestaties tijdens het trainen en voorkomt blessures. Wandelen, zwemmen en stretchen voor u begint, zijn prima manieren.

Aan de slag
Zand
Het zand is de eerste start om uw fitheid te verbeteren. Rennen of wandelen op zand is veel zwaarder, waardoor het een grotere uitdaging is. Wat dacht u ervan om met uw kinderen een zandkasteel te bouwen en dat u de emmertjes zand draagt? Dit is een fantastische workout voor uw armen!

Zee
Het water is de meest voor de hand liggende optie voor fitness aan het strand. Fanatiek, met een sterkere of snellere slag zwemmen, is een prima training. U kunt natuurlijk ook gaan surfen. Dit is een ware uitdaging voor uw spieren. Of met zwemvliezen de zee in gaan om uw beenspieren te trainen.

Badlaken
Natuurlijk kunt u uw badlaken gebruiken om op te liggen luieren. Maar uw badlaken is een prima hulpmiddel bij fitness op het strand. Dus als u toch ligt, waarom dan niet meteen wat aan uw buikspieren doen?

Buikspieroefeningen
1. Curl-up. Dit is een effectieve oefening, waarbij de onderrug op de grond blijft. Lig op uw rug met de knieën gebogen. Plaats beide handen achter het hoofd. Adem uit, trek de buikspieren naar binnen, til uw schouderbladen van de grond. Adem in en ga rustig terug zonder het hoofd neer te leggen.

2. Zijdelingse crunch. Begin in de basispositie. Laat beide knieën langzaam naar een kant gaan, draai de heupen niet te ver. Adem uit, trek de buikspieren naar binnen, til beide schouderbladen van de grond en kom rustig terug.

3. Omgekeerde curl. Til nu de voeten van de grond en trek uw knieën op tot boven uw heupen. Span uw buik en billen aan en til het bekken iets van de grond, terwijl u uitademt. Zachtjes terug en adem weer in.

Herhaal de oefeningen acht tot twaalf keer en rust even uit tussen de oefeningen en doe de hele serie dan nog twee keer. Voer alle oefeningen langzaam en beheerst uit.

Stretchen van schouders en armen
U kunt uw badlaken ook gebruiken voor het stretchen van uw schouders en armen.

1. Pak uw badlaken gestrekt met twee handen voor u vast op schouderbreedte en borsthoogte. Lift het badlaken nu omhoog tot boven uw hoofd. Trek het nog iets naar achter tot u een rek voelt.

2. Laat nu met één hand los en pak het badlaken onderlangs op uw rug vast. Trek nu zachtjes naar boven tot je een rek voelt.

3. Trek daarna het badlaken met de andere arm naar boven tot u een rek voelt.

4. Rek 15 tot 30 seconden en herhaal de oefeningen 3 keer voor een optimaal resultaat. Voer alle rek- en strekbewegingen steeds rustig en beheerst uit.

Trefwoorden: