Gat in het middenrif: is een operatie nodig?

Getty Images

Ik had 35 jaar geleden een paar keer een maagbloeding. Toen ik onlangs een maagzweer had, bleek ik ‘een gat in het middenrif’ te hebben. De specialist vond een operatie niet nodig en schreef maagzuurremmers voor. Is een operatie echt niet beter?

man, 79 jaar

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Het middenrif is een koepelvormige spier waar de slokdarm doorheen loopt. Als het goed is, begint de maag precies onder het middenrif en de slokdarm er precies boven. Soms zit dat niet helemaal goed (men spreekt dan van ‘gat in het middenrif’) en komt er een stuk slokdarm onder of een stuk maag boven het middenrif te zitten, waardoor er maagzuur in de slokdarm kan komen.

Het slijmvlies in de slokdarm is daar niet op gebouwd: het doet pijn en gaat ontsteken. Dit heet reflux. Mensen met ernstige reflux werden in het verleden vaak geopereerd. Deze operaties waren berucht om hun complicaties: soms kon voedsel de maag niet meer bereiken, soms ging de constructie kapot bij braken. In ernstige gevallen wordt soms nog geopereerd, maar voor uw probleem is een maagzuurremmer de optimale behandeling.

Maagbloedingen worden doorgaans veroorzaakt door een zweer in de maag, die weer wordt veroorzaakt door een bacterie die het maagslijmvlies aantast. 35 jaar geleden waren er nog geen goede maagzuurremmers. Wat u destijds overkwam, hoeft met de huidige middelen niet meer te gebeuren.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!