Haringhappen: gezonde traditie?

Smullen van dit vette visje

Getty Images

Het is typisch Nederlands: een verse haring uit de hand of op een broodje. Met of zonder uitjes. En ook het zuur mag eigenlijk niet ontbreken. Hoewel er ook genoeg mensen van gruwelen, is haring een van de meest gegeten vissoorten in Nederland. En laat dit vette visje nou ook nog eens hartstikke gezond zijn.

Haring is een vette vissoort en zit vol met omega-3-vetzuren zoals EPA en DHA. Vet klinkt je misschien niet direct gunstig in de oren, maar deze vetzuren worden ook wel de goede vetten genoemd. Ze verlagen het cholesterolgehalte in het bloed.

Als je tweemaal per week vis eet, waarvan een keer vette vis, krijg je voldoende van deze omega-3-vetzuren binnen. Vette vissen zijn onder andere haring, zalm, makreel, sardines en paling. Met twee harinkjes per week kom je overigens ook al aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega-3.

Vitaminen en zout

Naast de goede vetzuren vind je in haring ook een flinke dosis vitaminen waaronder vitamine A, B2, B6, B11 (foliumzuur), B12, C en D. Ook aan mineralen geen gebrek; bijvoorbeeld kalium, fosfor en calcium. Let er wel op dat je niet té veel haring eet, want een haring bevat redelijk wat zout.

Verder levert 100 gram haring gemiddeld 18 gram eiwitten en 222 kilocalorieën. De hoeveelheid vet varieert en hangt onder andere af van het moment van de vangst. De Hollandse Nieuwe heeft een vetpercentage van minimaal 16 procent. Dat is ook de reden waarom de start van het haringseizoen wel eens wordt uitgesteld: er mag pas op haring gevist worden als ze een vetpercentage hebben van minimaal 16.

Vele soorten

We kennen meerdere haringsoorten, ook in de Noordzee en Oostzee, waar het grootste deel van de Hollandse Nieuwe wordt gevangen. In de winter leidt die haring een sober bestaan. Hij eet niet en vermagert sterk. Zodra in het voorjaar plankton weer begint te groeien, gaat de haring in grote scholen op zoek naar voedsel. Vanaf begin april tot half mei eten ze zich vet, in principe om zich in de zomer en het najaar voort te planten.

Na de vangst

Zodra de haring vet genoeg is, wordt hij in zes weken tijd gevangen. Meestal van eind mei tot juli. Alle haring uit die periode die het juiste vetpercentage heeft, op traditionele manier wordt gekaakt en gezouten en meteen wordt ingevroren, noemen we Nieuwe Haring. Ingevroren haring kan maandenlang worden bewaard. Dat is de reden dat je bijna het hele jaar door haring vindt in de winkels. Na 30 september moet de Nieuwe Haring officieel maatjesharing genoemd worden.

Haring die later wordt gevangen, is nog steeds geschikt voor consumptie, maar mag geen nieuwe of maatjesharing meer heten. Dit is de ‘gewone’ zoute haring. Deze wordt ook gebruikt voor het maken van zure haring en rolmopsen. 

Goede haring

Een goede haring heeft vrij blank vlees. De geur is fris en ziltig en de smaak juist romig en ziltig. Tot het moment van consumeren mag de temperatuur van de vis eigenlijk niet boven de 10 graden Celsius komen. Het is daarom verstandig om, als je haring koopt, deze in een koeltasje te vervoeren en hem bij thuiskomst direct in de koelkast te leggen.

Eet de haring zo vers mogelijk. Een haring die enige tijd blijft liggen, gaat namelijk achteruit in kwaliteit. Het vet gaat oxideren en de vis kan een ranzige smaak krijgen. De Hollandse Nieuwe is het lekkerst bij een temperatuur van maximaal 7 graden Celsius.

Bron 
  • Voedingscentrum
  • 24 kitchen
  • Nederlands Visbureau