Waar zitten eiwitten in?

Een overzicht van eiwitrijke voeding

Een dieet met veel eiwitten helpt bij het afslanken. Maar eiwitten zijn sowieso onmisbare bestanddelen van een goede voeding. Maar waar zitten ze eigenlijk in? En in welke hoeveelheden? Een overzicht van eiwitrijke voeding die past binnen een gezond dieet.

Eiwitten vormen samen met koolhydraten en vetten de belangrijkste voedingsstoffen. Ze leveren calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen.

Hoeveel heeft u nodig?

Volwassen personen hebben gemiddeld ongeveer 0,8 g eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Sommige groepen hebben wat meer nodig. Dat zijn vegetariërs, kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen met bepaalde aandoeningen, bij het genezen van wonden en kracht- en duursporters. Een gebalanceerde voeding bevat ten minste 10, en maximaal 25 procent van de energie van de totaal geconsumeerde voeding als eiwit.

3 Comments

Door F. Hoekstra (niet gecontroleerd) op zo, 30-9-2018 - 20:44

Het zou handiger zijn als in het stukje onder 'Waar zitten eiwitten in' ook een vergelijking met dezelfde gewichten werd aangegeven.

Door A.J. van Gils (niet gecontroleerd) op zo, 30-9-2018 - 15:35

Laten we er niet om heen draaien; nr.1 De zuiveleiwitten met stip op 1, een straatlengte voor qua opname-capaciteit in maag-darmstelsel en AMINOZUURSAMENSTELLING (essentiële aminozuren) vele malen beter dan de zeer zwakke qua opname-eigenschappen (mmag/darm) en aminozuursamenstelling van ALLE PLANTAARDUIGE EIWITTEN welke een zeer matige aminozuursamenstelling hebben; (WHO en FAO). (op nr.2 de dierlijke eiwtten en het ijzergehalte dat zonder reductie direct ingebouwd kan worden in het hemoglobine; maar ja aangezien we via de media geterroriseerd worden door de vegetarische/veganistische lobby is Nederland het enige land dat bovenstaande feiten "buiten de Nederlandse publiciteit houdt" dus trek uw conclusie.!!

Door Lenie (niet gecontroleerd) op zo, 20-3-2016 - 19:43

Misschien bij zo'n artikel even vermelden wat er gebeurt als je er teveel van binnen krijgt..bij eiwit is dat denk ik niet zo erg , dat verlaat het lichaam weer...