Helpen haargroeimiddelen?

Nu ik ouder word, begint mijn haar uit te dunnen. Helpt een middel als Hair Grow Plus hier tegen?
dhr. Besten

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma  

Ik kan het natuurlijk nooit met zekerheid zeggen, maar ik denk het niet. Sterker nog: het lijkt mij een typisch kwakzalfproduct. De producent geeft geen enkele uitleg over het werkingsmechanisme, er worden geen stoffen genoemd waarvan in wetenschappelijk onderzoek enig effect is aangetoond.

Er zijn alleen maar de bekende kwakzalverspraatjes dat het allemaal ‘puur natuur’  is, dat het uit verre landen komt, en dat al die nare behandelingen zoals haarimplantaties helemaal niet nodig zijn. Als dat werkelijk zou zijn, dan zouden al die nare behandelingen toch ook niet plaatsvinden.

Haarverlies is een probleem waar helaas nog geen gemakkelijke oplossingen voor zijn gevonden. Het enige wat enigszins werkt - bij mannen - is propecia: een stof die de omzetting van testosteron in het op de haarwortel werkende dihydrotestosteron tegengaat.

Propecia is in eerste instantie ontwikkeld als een middel tegen goedaardige prostaatvergroting, maar bleek ook effectief om haarverlies tegen te gaan. Waarbij overigens nog niet is gezegd dat iemand die kaal is hiermee ineens een weelderige haardos krijgt. En nogmaals: het is alleen voor mannen. Haarverlies is helaas een lastig probleem waar geen gemakkelijke oplossingen voor zijn. Maar met het geld zou ik liever iets leukers doen.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!