PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Hitteplan in groot deel Nederland

Drink genoeg en blijf in de schaduw

Op dit moment is het hitteplan van kracht voor de provincies Utrecht, Overijssel, Zuid-Holland, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Vanwege het aanhoudende warme weer heeft de KNMI code geel afgekondigd.

Dit artikel is op 19 juni 2017 geactualiseerd.

Kwetsbare mensen

Het hitteplan is gericht op kwetsbare mensen zoals ouderen, zorgbehoevenden en mensen met overgewicht. Het gaat om adviezen om de overlast te beperken.

Houd het huis koel

Bij deze hoge temperaturen is het belangrijk dat u voldoende drinkt, in de schaduw blijft, lichte kleding aantrekt en het huis koel houdt. U houdt uw huis koel door overdag zo min mogelijk zonlicht binnen te laten, bijvoorbeeld met behulp van zonwering of luxaflex. Verder is het verstandig deuren dicht te laten, zodat er niet te veel warme lucht naar binnen stroomt. In de avond - als de temperatuur wat is gezakt - opent u zoveel mogelijk ramen en deuren zodat de woning goed kan doortochten.

Houd uzelf koel

 • drink voldoende, liefst water of (kruiden)thee, en af en toe een beker drinkbouillon
 • draag dunne en beschermende kleding
 • gebruik zonnebrandcrème
 • zoek de schaduw op
 • probeer lichamelijke inspanning 's middags te beperken
 • houd de woning koel
 • let extra op zorgbehoevenden

Uitdroging: levensgevaarlijk

Ook als u geen dorst hebt moet u blijven drinken. Zeker bij deze warmte verliest u veel vocht, soms zonder dat u dat in de gaten heeft. Te weinig drinken kan uitdroging tot gevolg hebben, en dat kan zelfs levensbedreigend zijn. Symptomen van uitdroging zijn:

 • misselijkheid
 • spierkrampen
 • uitputting
 • flauwvallen
 • bewusteloosheid 

Heeft u - of iemand in uw nabije omgeving - last van deze symptomen, drink dan een paar glazen - niet te koud! - water. Blijven de symptomen aanhouden, neem dan contact op met uw huisarts of huisartsenporst.

Toch te lang in de hitte

Als u te lang in de hitte blijft, kunt u last krijgen van vermoeidheid, problemen met de concentratie, duizeligheid en hoofdpijn. Ook is het mogelijk dat u huidproblemen krijgt, zoals jeuk en/of blaasjes. Het kan ook zijn dat een tekort aan zouten of suikers hebt, drink dan een bouillon of een sportdrankje. 

Lees ook:
Zo ga je om met extreme hitte.
Drinken is belangrijk, speciaal in de zomer.

Bron(nen):
Trefwoorden:

Reactie toevoegen

1 Reactie

Door A Havenith op di, 20-6-2017 - 17:52

Het zou goed zijn als Gemeenten werden verplicht om koelteplekken in te richten voor opvang van ouderen/zieken