Hoe vind ik het beste ziekenhuis?

Leidraad in zoeken en vinden

Getty Images

Wie op internet speurt naar een goede specialist, raakt het spoor algauw bijster door de enorme hoeveelheid informatie. Wij helpen u op weg. Een leidraad in zoeken en vinden. 

Er is een groot verschil in de kwaliteit van de zorg die je in ziekenhuizen kunt krijgen, blijkt uit onderzoek. Niet overal is evenveel ervaring met bepaalde aandoeningen. Ook zijn er grote verschillen in het aantal mensen dat tijdens de operatie overlijdt, de ervaring van het medisch personeel met bepaalde chirurgische ingrepen, en de tevredenheid van patiënten. Sommige ziekenhuizen staan bekend om hun goede aanpak van een ziekte.

Hoe kom ik achter de medische prestaties van een ziekenhuis?

Het weekblad Elsevier maakt elk jaar een ranglijst van ziekenhuizen en specialisten. Onder andere wordt beoordeeld op medische prestaties. Kijk op www.elsevier.nl. Ook het Algemeen Dagblad komt jaarlijks met een dergelijke lijst: de AD Ziekenhuis Top 100.

Uit de medische wereld en de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn tot dusver geen transparante kwaliteitslijsten naar voren gekomen. Uw behandelend arts of het patiëntenservicebureau van het ziekenhuis kan u vertellen hoeveel ervaring een ziekenhuis heeft met een bepaalde behandeling.

Waar kan ik in de buurt goed terecht met ‘gewone’ aandoeningen?

Op www.kiesbeter.nl kunt u ziekenhuizen met elkaar vergelijken op punten als wachttijden en specialismen. Voor enkele aandoeningen bestaan al vergelijkings­sites. Wanneer u een staaroperatie of een nieuwe knie of heup krijgt, kunt u ziekenhuizen met elkaar vergelijken op basis van ervaringen van anderen op www.zorgkaartnederland.nl. Wanneer u vaatpatiënt bent, kunt u op www.hartenvaatgroep.nl zelf kijken waar u de beste vaatbehandeling kunt krijgen.

Wat zijn voorbeelden van goede zorg?

Zeer verrassend is de lijst van goede zorg op www.consumentendezorg.nl. U ziet mogelijkheden voor medische zorg waar u zelf niet gauw op zou zijn gekomen. Een paar voorbeelden:

  • Kampt u met duizeligheidsproblemen, dan kunt u naar het duizeligheidscentrum in het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn.
  • Als de huisarts geen oplossing voor uw hooikoortsklachten heeft, kunt u naar de enige hooikoortspoli van Nederland, in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Binnen één uur weet u waar u allergisch voor bent en hebt u een behandelplan.
  • Speciaal voor 65-plussers met complexe medische klachten bestaat de ouderenpolikliniek in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. U ziet als patiënt in één dag meerdere specialisten en krijgt direct aanvullende onderzoeken.
  • Wanneer prostaatkanker bij u is geconstateerd, kunt u kiezen voor een operatie met behulp van een robot in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. De voordelen zijn groot: operatie binnen vier weken, minder pijn en sneller herstel, en lagere kans op incontinentie en impotentie.

Overleg met de zorgverzekeraar

Overweegt u een behandeling in een particuliere kliniek of in het buitenland? Check dan altijd eerst bij uw zorgverzekeraar of u recht hebt op vergoeding.


Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Plus Magazine