Hogere hartslag

Ik ben een man van 55 en heb bijna mijn hele leven gefietst. Tot twee jaar geleden had ik een hartslag van 45 in rust. Een half jaar geleden bleek ik hoge bloeddruk te hebben, waar ik plaspillen voor kreeg. De bloeddruk is nu prima, maar nu ik weer fiets, heb ik hoge hartslagwaarden: bij basisinspanning al 155 (waar ik vorig jaar nog 115 tot 120 had), in rust heb ik nu 75 tot 80. Kan dit met de medicatie te maken hebben? 
Anoniem

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Ik denk het wel, maar naar hoe het werkt, moet ik een beetje gissen. Plaspillen staan er niet om bekend dat ze een snellere hartslag geven. Maar ik kan me goed voorstellen dat het wel kán; je laat als het ware wat vloeistof uit het systeem lopen en het hart zal dan met kleinere, snellere slagjes proberen voldoende bloedstroom op gang te brengen. Een andere mogelijkheid is dat plaspillen de verhouding tussen verschillende ­zouten (elektrolyten) veranderen, wat invloed kan hebben op prikkelgeleiding in het hart, waardoor het hartritme kan veranderen.

Ik zou eerst bloed laten prikken, dan (in overleg met de huisarts) stoppen met de plaspil, kijken hoe de bloeddruk zich ontwikkelt, en nog eens bloed laten prikken. Als de plaspil duidelijk de oorzaak is, zou ik een ander middel nemen of met de huisarts overleggen of u wel echt een bloeddrukmiddel nodig hebt.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!