Is ondergewicht ongezond?

Onze zoon van 26 meet 1,87 meter en weegt  ongeveer 58 kg. Zijn BMI is erg laag. We hebben gelezen dat een te laag gewicht vervelende gevolgen kan hebben. Wat zouden we kunnen doen om de negatieve gevolgen van zo'n laag gewicht tegen te gaan?
T.v.d.Ven-Gamarra

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma 

Ondergewicht is eigenlijk alleen ernstig als het een bijverschijnsel is van een ernstige ziekte zoals kanker, emfyseem, chronische infecties, drugsverslaving enzovoorts.  En dan is er natuurlijk anorexia nervosa, wat in principe zelfs dodelijk kan zijn. Ondergewicht kan een symptoom zijn van een ziekte, als het toeneemt.

Als je chronische ziekte hebt moet je zorgen dat je op gewicht blijft. Als je ondervoed bent, voel je je vervelend, slap, en een geestelijk minder en is je gevoeligheid voor infecties toegenomen. Maar als je gewoon fit bent en slank, dan is er eigenlijk niets aan de hand. ‘Vetmesten’ in de zin van veel eten en weinig bewegen is eigenlijk nooit goed, ook al krijg je dan een volgens de richtlijnen ‘gezonder’ gewicht.

Uw zoon zou misschien wel wat me krachttraining kunnen doen, of een andere sport waarmee je veel verschillende spieren belast, zoals zwemmen. Doorgaans neemt dan ook de eetlust toe. Als uw zoon verder gezond is, en zich goed voelt, zou ik me geen zorgen maken. Wel vind ik het gewicht van uw zoon echt erg laag.

Als ik de huisarts was van uw zoon, zou ik toch even goed uitvragen of hij klachten heeft, hoeveel hij eet, hoe het met de eetlust is, hoeveel hij beweegt, hoe fit hij is (kan hij een paar kilometer hardlopen?), of hij rookt en of het problemen heeft met zijn uiterlijk. Verder zou ik een beetje laboratoriumonderzoek doen, bijvoorbeeld de schildklierfunctie.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!