Kennis over gezondheidsrisico's alcohol schiet tekort

Nederlanders hebben gemiddeld weinig kennis over de gezondheidsrisico's van alcohol. Dat is de conclusie uit een peiling van PanelWizard in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Trimbos-instituut.

Minder dan 9 procent van de deelnemers weet spontaan te noemen dat alcohol het risico op kanker vergroot. Slechts 5 procent van de respondenten weet dat alcoholgebruik de kans op borstkanker verhoogt. Jaarlijks zijn er meer dan 1000 gevallen van borstkanker waarbij alcohol de vermoedelijke oorzaak is.

Sinds vrijdag 20 december kunnen mensen via www.alcoholexamen.nl hun kennis testen over de gezondheidsrisico's van alcohol. In minder dan 24 uur tijd hebben al meer dan 90.000 Nederlanders de website bezocht om kennis op te doen.

Het vergroten van kennis en bewustzijn over de gezondheidsrisico's van alcohol is een actie uit het Nationaal Preventieakkoord dat staatsecretaris van VWS, Paul Blokhuis, in 2018 heeft gesloten met meer dan 70 maatschappelijke organisaties.

Meer oog voor gezondheidsrisico’s

Staatssecretaris Blokhuis: "Net als heel veel Nederlanders kan ik echt genieten van een wijntje of biertje. Zeker ook in deze periode van het jaar als je samen aan tafel zit met de mensen om je heen. Dat plezier gun ik iedereen. Tegelijkertijd weten wetenschappers steeds meer over de aanzienlijke risico’s van alcohol voor onze gezondheid. Daar moeten we met z’n allen echt meer oog voor hebben. Gezondheid staat bovenaan in ieder mensenleven."

Aan het onderzoek deden 1339 Nederlanders mee. In de vragenlijst stonden onder meer vragen over de schadelijke effecten van alcohol op het lichaam, op de gezondheid en de maatschappij. Meer dan de helft van de respondenten scoorde een onvoldoende. Het gemiddelde rapportcijfer is een 5,1. Slechts een op de vijf mensen weet dat alcohol ook het risico op darmkanker vergroot.

Advies gezondheidsraad

Slechts een derde van de ondervraagden kent het volledige advies dat de Gezondheidsraad in 2015 uitbracht: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.