Niet meer iedereen met griep virusremmers geven bij pandemie

Getty Images

Bij de eerstvolgende grieppandemie zouden niet meer alle mensen die griepverschijnselen vertonen een virusremmer moeten krijgen. Dat staat in het advies van de Gezondheidsraad aan minister Schippers.

De minister vroeg om dit advies met het oog op de toekomstige besluitvorming over (gedeeltelijke) vervanging van de huidige voorraad middelen.

Mexicaanse griep

Bij de vorige uitbraak, de Mexicaanse griep in 2009, lagen er ruim 5 miljoen doses virusremmers opgeslagen. Wie die precies heeft gekregen is niet bijgehouden, maar het toenmalige advies van de Gezondheidsraad luidde om ze aan iedereen te geven die griep had.

Pandemie

Na 2009 is het effect daarvan geëvalueerd, en toen bleek dat de virusremmers niet in alle gevallen echt nodig zijn. Wie bij een volgende pandemie in aanmerking komt voor een virusremmer is nu nog niet precies bekend. Het speciale uitbraakteam zal, als het eenmaal zover is, kijken welke groepen mensen vooral last hebben van de griep.

Voordat de pandemie ons land bereikt waart deze mogelijk al elders rond en dat geeft informatie over welke groepen patiënten extra vatbaar zijn voor complicaties. Dat kunnen bij iedere pandemie weer andere groepen zijn – en dat hoeven niet altijd dezelfde mensen te zijn die veel last hebben van de gewone griep. Elk griepvirus gedraagt zich immers anders. Bij de Mexicaanse griep waren kinderen en zwangere vrouwen extra vatbaar, en ouderen juist soms minder.

De arts beslist

Het is nu nog te vroeg om te zeggen wie bij een volgende pandemie wel en wie geen virusremmer moeten krijgen. Wel duidelijk is dat er minder mensen in aanmerking zullen komen. De uiteindelijke beslissing ligt bij de behandelend arts.

Auteur