Veel mensen onnodig in een ziekenhuisbed

Getty Images

Voor veel patiënten dreigt er een zwart gat na ontslag uit het ziekenhuis. Er is geen goede nazorg en noodgedwongen blijven ze liggen in een ziekenhuisbed, ook al zijn ze klaar met de medische behandeling. Dit probleem speelt in heel Nederland, zo laat RTL nieuws zien.

Vooral na een lelijke val of een flinke longontsteking ben je in het ziekenhuis relatief snel klaar met de medische behandeling, maar kun je je thuis nog niet redden. Als er thuis geen nazorg beschikbaar is, zit er niets anders op dan te blijven liggen in het ziekenhuisbed. Het ziekenhuis is daar niet op berekend en krijgt problemen met nieuwe patiënten die moeilijker terecht kunnen. Zo ontstaat een ‘zorginfarct’.

Bedden bezet

RTL nieuws deed een rondgang langs de ziekenhuizen om dit zorginfarct beter in beeld te krijgen. Van de 74 ziekenhuizen reageerden 49 op de oproep. Zij hadden vorig jaar in totaal meer dan 200.000 bedden die bezet waren door een patiënt die al ontslagen was uit het ziekenhuis. Per ziekenhuis gaat het om tientallen bedden die dagelijks onnodig bezet zijn. De behandeling was klaar, maar de patiënt kon niet weg. De nazorg thuis was daarvoor nog niet goed geregeld, zoals hulp door wijkverpleging of de thuiszorg, een (tijdelijke) plek in het verpleeghuis of bij de revalidatie. Dat komt door personeelstekorten in de zorg, bezuinigingen en wachtlijsten, volgens RTL Nieuws. De zorgorganisaties in en om het huis kunnen de toestroom patiënten niet aan.

Vergrijzing

Een van de oorzaken is de vergrijzing. Met het ouder worden, is er vaak meer zorg nodig bij het herstel. Maar niet alle organisaties voor zorg aan huis en in het ziekenhuis zijn daar goed op ingespeeld. Verzorgingstehuizen zijn gesloten en op de thuiszorg is bezuinigd door de overheid. De wachtlijsten voor verpleeghuizen zijn lang. Slechte anticipatie op de vergrijzing is niet alleen een oorzaak van de problemen bij de uitgang van het ziekenhuis, ook bij de ingang. Ziekenhuizen zien de toename aan oudere patiënten als oorzaak van toenemende wachttijden op de spoedeisende hulp en het tijdelijk sluiten van spoedposten. Maar er zijn ziekenhuizen die de zaakjes beter op orde hebben en beter berekend zijn op de vergrijzing. Bijvoorbeeld met een geoliede transferafdeling of met een goede samenwerking met de wijkverpleging.

Lees er meer over in Uren wachten op de spoedeisende hulp.

Bronnen: RTL Nieuws, NRC, Plus Magazine

Auteur