Voorkom blessures

Houd sporten gezond!

Een opkomend pijntje dat niet meer weggaat, of u gaat door uw enkel; een blessure kan uw sportplezier aardig vergallen. Maar met de volgende tips overkomt u dat niet meer!

Blessures kunnen plotseling, maar ook sluimerend ontstaan. Een voorbeeld van een acute blessure is een verstuiking van de enkel of de pols. Een chronische blessure is bijvoorbeeld de ontsteking van een achillespees. De blessure komt langzaam opzetten en de pijn is niet steeds even erg.

Verschillende stadia van blessures

1e stadium
Hogere spierspanning en spierverhardingen. Met name 's ochtends enige stijfheid (de eerste stappen uit bed).

2e stadium
Pijn als u op de spieren drukt, lichte pijn in rust, pijn bij het rekken, stijve spieren tijdens het bewegen.

3e stadium
Bewegen wordt pijnlijk, met name in het begin. Meer pijn bij rek, drukpijn, coördinatiestoornissen.

 

Aan stadium één en twee kunt u zelf nog iets doen: door minder te sporten en eventueel met massage kunt u deze ongemakken verhelpen. In fase drie is fysiotherapeutische behandeling nodig en moet u rekening houden met verplichte rust of therapeutische oefeningen.

Een goede sportoutfit
Vooral om de chronische blessures te voorkomen kunt u iets doen aan kleding en schoeisel: sport u binnen, dan zijn een katoenen shirt en short prima. Let op het schoeisel, dat vaak geen zwarte zool mag hebben (omdat het strepen maakt op de vloer) en zorg voor goed steunende indoor sportschoenen. Sport u buiten, dan is buitenschoeisel belangrijk en moet u zich anders kleden.[PAGEBREAK]Vooral de eerste kledinglaag verdient aandacht. Een goed steunende bh, een hemd en onderbroek sluitend 'aan de huid', zijn beslissend voor warmte en comfort. Neem vochttransporterende synthetische materialen. In tegenstelling tot katoen wordt het zweet niet vastgehouden, maar snel afgevoerd. Daardoor blijft u relatief droger en koelt u minder snel af.

Kies goed schoeisel
Goede sportschoenen zijn een vereiste om blessures te voorkomen. Kunnen uw oude sportschoenen echt niet meer? Let dan goed op bij de aanschaf van een nieuw paar. De volgende tips helpen bij de keuze:

  • Pas schoenen altijd staande.
  • Vergelijk de pasvorm van verschillende merken.
  • Schoenen mogen niet knellen, maar ook niet te breed zijn.
  • Er moet 0,5 tot 1 cm ruimte zitten tussen de langste teen en de neus van de schoen.
  • Pas beide schoenen; de grootte van de linker- en de rechtervoet verschilt soms.
  • Pas schoenen aan het einde van de dag, dan zijn de voeten meer uitgezet.
  • De hielkap moet voldoende stabiel zijn (indrukken is dan nauwelijks mogelijk).
  • Het buigpunt van een schoen moet onder de bal van de voet zitten.
  • Neem uw oude sportschoenen mee. Die vertellen de verkoper iets over de manier van lopen.[PAGEBREAK]
Warming-up en cooling-down
Ook een goede opbouw voor iedere lichamelijke activiteit kan blessures voorkomen. Kies voor een verantwoorde, rustige warming-up. Zorg dat u tien minuten 'infietst' op een hometrainer of rustig hardloopt. Daardoor gaat de hartslag langzaam omhoog, wordt de doorbloeding van het lichaam en met name de spieren groter en gaan de lichaams- en de spiertemperatuur omhoog. Daardoor is het lichaam beter in staat tot presteren. De verbranding verloopt sneller.

Na dit algemene gedeelte is het belangrijk om oefeningen uit te voeren die meer gericht zijn op de hoofdactiviteit van uw sport. Dat kunnen bijvoorbeeld korte versnellingen zijn tot circa 20 seconden. Voor de cooling-down geldt dat u het lichaam met een geleidelijke afbouw in intensiteit naar het uitgangsniveau terugbrengt. Bouw ook lekker af met uw geest: 'Lekker in beweging geweest, straks een heerlijk warme douche!'

Luisteren naar uw lichaam
Deze voorbereidende en afbouwende factoren heeft u zelf min of meer in de hand. Daarnaast zijn de ondergrond waarop u beweegt, het klimaat waarin u traint en uw overige (lichamelijke) activiteiten van invloed op het ontstaan van blessures. U zult ook goed naar de signalen van uw lichaam (en geest) moeten luisteren. Een vervelend, zeurend pijntje kan vaak het begin van veel ellende zijn.

Toch mag de kans op een blessure geen reden zijn om dan maar niet lichamelijk actief te zijn. Bij een acute blessure kan een coolpack in eerste instantie de zwelling en dus de drukpijn verminderen. Bij gewrichtspijnen kunnen speciale crèmes en smeermiddelen uitkomst bieden.

Uw sportschool, huisarts of fysiotherapeut kunnen u helpen uw specifieke situatie zo veilig mogelijk te maken.

Auteur 
  • Redactie