Warmtegevoel na het eten

Bij alles wat ik eet, of het nou licht of wat zwaarder verteerbaar is, krijg meteen een heel warmgevoel over mijn hele lichaam. Ik ben 71 en vegetariër. Wat kan dit zijn?
T.H. Reintjens

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma  

Ik vind het moeilijk uw klacht te beoordelen. Inname van voedsel doet namelijk altijd iets met je lichaam. Het verwerven van voedsel vraagt om een andere instelling van lichaam en geest dan het verteren van voedsel.

Om je dat voor te kunnen stellen, moet je een beetje naar andere voorbeelden in de natuur kijken. Een wurgslang die zijn prooi besluipt en aanvalt zit vol agressieve energie. Nadat de prooi is verslonden verandert hij een slaperige sufferd en zijn de biochemische processen van de spijsvertering in volle gang.

Het vrijkomen van de spijsverteringsenzymen maakt onderdeel uit van een van een proces dat ook het totale gedrag verandert. Meisjes met anorexia zijn ‘verslaafd’ aan de dynamische toestand van hun lichaam en geest op het moment van vasten.

Dat u zich ‘anders’ gaat voelen bij het eten hoeft dus niet verbazend te zijn, maar het kan ook extreme vormen aannemen. Als u er echt ziek van wordt, bijvoorbeeld met buikkrampen of diarree, u krijgt oedemen of u wordt benauwd, dan is het wel reden om hulp te zoeken.

De klieren die betrokken zijn bij de - ik noem het nu maar even de omschakeling van het lichaam - kunnen namelijk (net als alle cellen in ons lichaam) tumoren vormen, en die kunnen een overmaat aan de betrokken hormonen produceren. Je spreekt dan van een endocriene tumor en klachten worden een carcinoïd syndroom genoemd.

Dit is op zich erg zeldzaam, en je moet wel duidelijk ziek zijn wil je aan zoiets gaan denken. Aan uw briefje te zien denk ik niet het geval is, maar, ik begon ermee, ik vind het moeilijk u klacht te  beoordelen.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!