Wat is een laaggradige ontsteking?

Ik heb een laaggradige ontsteking in mijn maag. Wat is dat en waardoor kunnen laaggradige ontstekingen in het lichaam ontstaan?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Ik weet niet wie deze diagnose bij u heeft gesteld, maar het is geen medische diagnose waar een behandeling voor is. U zult hem niet tegenkomen in een medische richtlijn, wel op websites van gezondheidsgoeroes. De meesten van ons associëren ‘ontsteking’ met een infectie, maar het is eigenlijk het hele proces van vernietigen en opruimen van ziekteverwekkers en beschadigde weefsels. Dit is een complex proces waarbij een heleboel cellen en stoffen betrokken zijn, die dan ontstekingscellen worden genoemd. Sommige van deze stoffen zijn in verhoogde mate aanwezig bij overgewicht, diabetes of stress. Als je iets verkeerds gegeten hebt, vind je ze ook in en rond je maag. Dat kun je dan een laaggradige ontsteking noemen, maar dat voegt eigenlijk niet veel toe.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.