Kun je te veel gemberthee drinken?

Waarom je niet te veel gember moet eten

Gemberthee in een kopje
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Plusonline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kun je te veel gemberthee drinken?

Het drinken van verse gemberthee wordt populairder. Steeds meer mensen nemen regelmatig een warme kop thee met gember, citroen en een beetje honing. Vaak wordt gedacht dat het heel gezond is, maar is dat ook zo? En kun je er ook te veel van drinken?

Er wordt veel gezegd en geschreven over gember. Zo zou het bijvoorbeeld helpen bij diabetes en menstruatiepijn verminderen, maar wetenschappelijk bewijs hiervoor is er niet.

De onderzoeken zijn veelal gedaan in de reageerbuis of op proefdieren en niet op mensen. En dat niet alleen: meestal werd geen hele gember gebruikt, maar gemberconcentraat of -olie.

Geen wetenschappelijk bewijs dus, maar genoeg mensen die gemberthee lekker vinden en zich er goed bij voelen. Maar net als met alles: met mate is het advies. Want je kunt inderdaad te veel gember nemen en last krijgen van vervelende bijwerkingen. Zoals bijvoorbeeld:

Maagklachten

Overmatige consumptie kan leiden tot maagirritatie, brandend maagzuur en buikpijn.

Darmklachten

Te veel gember kan zorgen voor diarree, krampen en winderigheid

Let op als je bloedverdunners slikt

Gember heeft antistollingseigenschappen. Dat wil zeggen dat het de bloedstolling kan verminderen. Oppassen dus als je bloedverdunners slikt en niet te veel gember op een dag nuttigen.

Gember bij misselijkheid

Waar wel wetenschappelijk bewijs voor is, is dat gember helpt tegen misselijkheid bij zwangere vrouwen en bij wagenziekte. Ook misselijkheid en braken veroorzaakt door chemotherapie zou door gember verlicht kunnen worden. Het is wel altijd essentieel om dit met je behandelend arts te bespreken.

Hoeveel is te veel?

Er is geen vastgestelde 'veilige' dagelijkse hoeveelheid gemberthee die voor iedereen geldt. Het hangt af van factoren zoals gevoeligheid, gezondheidstoestand en het gebruik van medicatie. Over het algemeen wordt geadviseerd om niet meer dan 4 gram gember per dag te consumeren. Dit komt neer op zo'n vier koppen gemberthee per dag. En tot slot zoals eerder ook al gezegd en wat bij elk voedingsmiddel geldt: alles met mate.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Voedingscentrum
  • PubMed