Kun je te veel gemberthee drinken?

Waarom je niet te veel gember moet eten

gemberthee
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kun je te veel gemberthee drinken?

"Thee zonder suiker staat in de Schijf van Vijf, dat geldt ook voor gemberthee. Het drinken van thee voorziet je lichaam op een gezonde manier van vocht. Gemberthee is dus een gezonde dorstlesser", aldus woordvoerder Pascalle Stijger van het Voedingscentrum. "Maar er gaan ook allerlei andere verhalen ten ronde over de gezondheidsvoordelen van gember(thee). Van het verlichten van menstruatiepijn tot het idee dat het kan helpen bij de behandeling van kanker, diabetes of reuma: gember zou verschillende effecten op de gezondheid hebben. Dit zou onder andere komen door stoffen in gember met een anti-oxidatieve of ontstekingsremmende werking.

Maar kijk je naar het wetenschappelijke onderzoek dat gedaan is, dan zijn dit soort effecten niet aangetoond. Veel onderzoek is gedaan in een reageerbuis of met proefdieren, of met alleen bepaalde stoffen in gember. Die onderzoeksresultaten kun je niet zomaar vertalen naar normaal gebruik van gember. Drink gemberthee dus vooral omdat je het lekker vindt en een gezonde manier is om vocht binnen te krijgen, maar niet omdat het andere gezondheidsvoordelen met zich mee zou brengen."

Te veel kruidenthee gevaarlijk?

Gemberthee is een kruidenthee, net als bijvoorbeeld rooibos-, munt-, kamille- en zoethoutthee. In kruidenthee kunnen plantengifstoffen zitten. Sommige kruidenthee zoals zoethoutthee of sterrenmix kunnen ook de bloeddruk verhogen. Drink ze daarom niet te veel en wissel het af met andere soorten thee, zoals zwarte en groene thee. Het drinken van deze theesoorten verlaagt het risico op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Daarom geldt voor volwassenen het advies 3 kopjes groene thee of zwarte thee per dag te drinken. 

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • PubMed