Powerhouse foods zijn de nieuwe superfoods

Lijst van krachtpatsers

Superfoods? Die zijn zó 2014. De nieuwste trend is ‘powerhouse foods’. Deze krachtpatsers barsten van de gezonde stoffen. En - anders dan bij superfoods - zijn powerhouse foods wél wetenschappelijk onderbouwd.

Powerhouse foods zijn precies het tegenovergestelde van ‘lege’ calorieën. Ze bevatten juist veel vitamines, mineralen, vezels en eiwit en weinig energie. Supergezond dus. Maar wanneer hoort een voedingsmiddel tot deze elite? De Amerikaanse overheidsdienst ‘Centers for Disease Control’ heeft onlangs een definitie gepubliceerd in een wetenschappelijke tijdschrift. Een powerhouse food levert per 100 kilocalorieën gemiddeld 10 procent of meer van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 17 belangrijke voedingsstoffen. Dat zijn calcium, ijzer, zink, kalium, vezels, eiwit en de vitamines A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K en foliumzuur.

Superfoods ontbreken op de lijst

De Amerikaanse instantie heeft niet alleen een definitie opgesteld, maar is ook aan het rekenen geslagen welke soorten groenten en fruit aan de definitie voldoen. Ze hebben vooral gekeken naar soorten waarvoor uit wetenschappelijk onderzoek aanwijzingen komen dat ze gezondheidsrisico's verlagen. Denk aan groene bladgroenten, koolsoorten, gele en oranje soorten groenten en fruit en citrusvruchten. Enkele tientallen soorten scoren minimaal 10 en zijn dus powerhouse foods. Bovenaan de lijst prijken waterkers, Chinese kool en snijbiet. En opvallend genoeg ontbreken superfoods als gojibessen en açaibessen.

Powerhouse groenten en fruit

Score
Waterkers 100
Chinese kool 92
Snijbiet 89
Spinazie 86
Witlof 63
Sla 71
Peterselie 66
Andijvie 60
Bieslook 55
Boerenkool 49
Rode peper 41
Broccoli 35
Pompoen 34
Spruitjes 32
Koolrabi 26
Bloemkool 25
Wortel 23
Tomaat 20
Citroen 19
IJsbergsla 18
Aardbei 17
Radijs 17
Sinaasappel 13
Grapefruit 11
Raapstelen 11
Bramen 11
Prei 11
Zoete aardappel (bataat) 11

 

Meer groenten dan fruit

Als je de lijst met powerhouse groenten en fruit goed bekijkt, vallen een aantal dingen op. In de bovenste helft staan vooral groene bladgroenten en koolsoorten. Onderaan staan vooral gele en oranje soorten groente en fruit. Er staan ook veel meer groenten op de lijst dan fruit. Denk dus niet dat je groente best kunt vervangen door fruit,. Hoogst scorende fruitsoorten zijn citroen, aardbei en sinaasappel.

Witlof verslaat broccoli

Wie had dat gedacht: witlof scoort hoger dan broccoli, terwijl die laatste toch zo’n gezond imago heeft. Nog wat opvallende resultaten: gewone botersla (of kropsla) scoort hoger dan ijsbergsla en spinazie is gezonder dan spruitjes. Enkele opvallende soorten in de lijst zijn tomaat, prei en pompoen. Wist jij dat die zoveel goeds bevatten?

Kruidige powerfoods

Kruiden als peterselie en bieslook staan ook op de lijst, net als rode peper. In de praktijk heb je daar niet zoveel aan, want je eet hiervan maar heel weinig. Heb je wel eens een gangbare groenteportie van 250 gram gegeten van peterselie? Om van rode peper maar niet te spreken…

Powerhouse recepten

Wat heb je nu aan deze lijst van krachtpatsers? Moet je alleen nog maar deze soorten groenten en fruit eten? Welnee, ook soorten die niet op de lijst staan, zijn nog steeds gezond. En variëren is juist belangrijk. Kijk op de lijst welke soorten groenten en fruit je bijna nooit eet en koop die eens wat vaker. En doe inspiratie op met deze twee heerlijke recepten.

 

1 Reactie

Door E. Jongman (niet gecontroleerd) op wo, 8-4-2015 - 13:34

Het bevreemd mij dat er totaal geen bonensoorten worden vermeld, terwijl deze over het algemeen als gzond worden aangemerkt.
Dus vertrouw ik de lijst niet