Waarom je nooit een gedeukt blik moet kopen

Gooi een blik weg als de deuk op een naad of rand zit of het bol staat

Naast verse groente kun je ook prima groenten uit blik eten zoals sperzieboontjes, worteltjes, doperwten en rode kool. Net zo gezond, maar let altijd wel even op voordat je het koopt hoeveel toevoegingen als zout, suiker en e-nummers erin zitten. En niet alleen daar moet je op letten, wist je dat je ook nooit groente uit een blik moet eten waar een deuk in zit?

Een klein deukje kan geen kwaad, maar groente uit een blik met grote deuken kun je beter weggooien. Er kunnen namelijk stoffen zoals tin in de groente zijn gekomen. Aan de binnenkant van een blik zit een beschermlaag van tin. Als deze beschadigd is, kan het dus in je groente komen. Hierdoor loop je meer kans op een voedselvergiftiging.

Laagje kunststof

Blikken worden aan de binnenkant voorzien van een laag kunststof. Deze zorgt ervoor dat stoffen zoals tin vanuit het blik niet in het product terecht kunnen komen. Deze laag blijft heel bij kleine deukjes, maar bij erg beschadigde blikken kan de laag kapot zijn.

Tin is niet erg giftig, maar een hoge dosis kan de maag behoorlijk irriteren. Daarnaast kan het zijn dat zuurstof en ziektekiemen bij de groente zijn terechtgekomen. Hierdoor kan de inhoud bedorven zijn. Je kunt dan een voedselvergiftiging oplopen.

Wanneer weggooien?

Gooi een blik dus altijd weg als de deuk op een naad of rand zit of als het blik bol staat. Ziet de inhoud er raar uit of ruikt het vreemd? Gooi het ook dan weg!