Wordt u dik van fruit?

Top-10 fruitsoorten met de meeste en minste calorieën

Van fruit wordt u dik, roept 'men' regelmatig. Maar waarom krijgen we dan al jaren lang het advies om twee stuks fruit per dag te eten? Geen zorgen, dat advies geldt nog steeds. Het Vitamine Informatie Bureau legt uit hoe het zit en geeft een top-10 van de fruitsoorten met de meeste én de minste calorieën.

Fruit bevat vruchtensuikers (fructose). Deze suikers leveren calorieën, net als suiker uit de suikerpot. In een appel en sinaasappel zit gemiddeld 50-60 kcal, net zoveel als in een speculaasje. Een kiwi bevat maar 30 kcal. Wanneer u twee stuks fruit op een dag eet, krijgt u hiermee gemiddeld rond de 100 kcal binnen. Dit is totaal nog altijd veel minder dan een broodje hamburger of een candybar van bijna 300 kcal. En bovendien een stuk gezonder!
 
Alle kleuren van de regenboog
Het advies om twee stuks fruit per dag te eten, is er niet voor niets. In elke soort fruit zitten namelijk vitamines, mineralen en vezels. Iedere soort heeft zijn eigen unieke samenstelling van verschillende voedingsstoffen. Daarom wordt ook vaak gezegd: eet alle kleuren van de regenboog.

Vitamines in fruit
De bekendste vitamine in fruit is ongetwijfeld vitamine C. Fruit levert ongeveer 30 procent van de vitamine C die je dagelijks nodig hebt. Vitamine C is een belangrijke vitamine die onder andere zorgt voor een goede weerstand.

Naast vitamine C zitten er nog andere vitamines in fruit, zoals vitamine A en foliumzuur (vitamine B11). In mango, mandarijn, abrikozen en passievrucht zit bijvoorbeeld een redelijke hoeveelheid vitamine A. Aardbeien en sinaasappels bevatten relatief juist veel foliumzuur.

Naast vitamines bevat fruit mineralen als magnesium en kalium. Kalium draagt onder andere bij aan het reguleren van de bloeddruk. Verder zorgen de vezels in fruit voor een vol gevoel en een goede darmwerking.

Top-10 fruit met meeste kcal (per portie)

 1. Avocado (170 kcal)
 2. Mango (105 kcal)
 3. Ananas (100 kcal)
 4. Kersen (105 kcal)
 5. Banaan (90 kcal)
 6. Druiven (80 kcal)
 7. Peer (60 kcal)
 8. Appel (60 kcal)
 9. Sinaasappel (55 kcal)
 10. Watermeloen (55 kcal)

Top-10 fruit minste kcal (per portie)

 1. Citroen (8 kcal)
 2. Passievrucht (20 kcal)
 3. Abrikozen (20 kcal)
 4. Lychee (20 kcal)
 5. Aardbei (25 kcal)
 6. Mandarijn (25 kcal)
 7. Grapefruit (25 kcal)
 8. Bessen (25 kcal)
 9. Nectarine (30 kcal)
 10. Kiwi (30 kcal)
Trefwoorden:

5 Comments

Door Maria (niet gecontroleerd) op di, 10-12-2019 - 11:02

@egger: dat zou je wel denken, niet normaal! Al die aangeprate regels en angsten, ook hier. Mag u iedere dag sla eten, avocado, fruit, brood??
Planeet Aarde wordt Planeet Angst, als men het allemaal gelooft.
En dat toontje hier altijd op de website: of men tegen domme kinderen praat of seniele oudjes...

Door Jojo (niet gecontroleerd) op di, 10-12-2019 - 08:22

Het gaat niet om calorieën tellen maar om het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel. Als je veel fruit eet en (snelle) koolhydraten eet, zonder er vet en eiwit bij eet, krijg je veel insulinepieken en wordt insulineresistentie bevorderd, waardoor je makkelijker aankomt.

Door Sonni (niet gecontroleerd) op ma, 9-12-2019 - 20:21

Nee dat is het niet dit is een bericht met nulinformatie neem het niet sirieus het zal je nergens brengen...
Ga rustig zitten en drink een kopje thee of doe its wat je leuk vind in plaats van deze rotzooi dat zal je beter doen ik verlaat deze website nu ook (hopelijk voor eeuwig)

Door Ga toch fietsen! (niet gecontroleerd) op ma, 9-12-2019 - 17:44

Al jaren verbaas ik me over alle overtuigingen en "regeltjes" wat wel en niet gezond zou zijn of waar je erge ziektes ev. van zou krijgen...Of wat men gezond vindt...Mag u iedere dag sla eten? Wordt u niet dik van bananen? en dat alles op een toon of je een domme kleuter bent. Het is juist heel gezond om dit soort betuttelende flauwekul niet meer te lezen! Ga toch fietsen met je bangmakerij, hoogmoed en het kleineren
van intelligente mensen.

Door egger (niet gecontroleerd) op zo, 8-12-2019 - 18:37

Is het niet beter om dood te gaan ..