10 gezondste voedingsmiddelen voor het vrouwenhart

Goede voeding voor je hart en bloedvaten

Getty Images

Dr. Janneke Wittekoek houdt zich als cardioloog al meer dan 15 jaar bezig met het vrouwenhart. Samen met Prins Marcia van den Bergh schreef ze het boek Healthy heart met 50 recepten en tips voor een fit en gezond vrouwenhart. Een mooie aanleiding om Janneke te vragen naar haar tien favoriete producten die goed zijn om te eten voor je hart.

1. Appel

"An apple a day keeps the doctor away"! Recent Amerikaans onderzoek heeft laten zien dat het eten van twee appels per dag een positief effect heeft bij het verlagen van het LDL-cholesterol.

2. Avocado

Vet gezond! Officieel gezien zijn avocado's vruchten, ze zitten vol met onverzadigde vetten (gezonde vetten), die goed zijn voor hart en bloedvaten en je cholesterol verlagen. Het hoge kaliumgehalte zorgt voor een verlaging van de bloeddruk. Het rijpingsproces van een avocado kun je versnellen door deze naast een appel en banaan te bewaren.

3. Blauwe bessen

Klein, maar fijn. De 'blauwe wondertjes' bevatten anthocyaan, een stof die de bes zijn blauwe kleur geeft. Anthocyaan kan er onder andere voor zorgen dat de vetophoping van bijvoorbeeld cholesterol in de bloedvaten wordt verminderd en het werkt ontstekingsremmend.

4. Broccoli

Wist je dat broccoli eigenlijk de bloem van een plant is? Broccoli is een populaire groente en dat is niet voor niets. Naast ontstekingsremmend, ontgiftend, blijkt de groente vol met antioxidanten ook een positieve invloed te hebben op de bloedsomloop, dit komt door het stofje sulforafaan.

5. Havermout

Havermout is perfect om snel een lekker en voedzaam ontbijt klaar te maken. De oplosbare vezels zorgen ervoor dat je langer vol zit. Ook helpen deze vezels om je slechte LDL-cholesterol omlaag te brengen. De koolhydraten in havermout worden langzaam door je lichaam opgenomen waardoor er geen snelle piek ontstaat in je bloedglucosegehalte en de energie langzaam wordt afgegeven aan je bloed. Haver is bovendien een belangrijke bron van proteïnen, calcium, ijzer, magnesium, zink, koper, thiamine en vitamine E.

6. Knoflook

Knoflook heeft een gunstig effect op de bloedsomloop en kan daardoor bloeddruk verlagend werken. Dit komt door de stof alicine. Kauw na het eten van (teveel) knoflook op een blaadje peterselie of munt om de overheersende geur te neutraliseren.

7. Kaneel

Kaneel wordt al eeuwenlang gebruikt voor het bereiden van voedsel en als medicijn. Waarom? Kaneel kan helpen tegen verkoudheid, misselijkheid, diarree en menstruatiekrampen. Uit verschillende internationale onderzoeken is gebleken dat kaneel een positief effect heeft op je bloedsuikerspiegel, bij proefpersonen bleek dat kaneel het bloedsuikerniveau na de maaltijd in balans houdt.

8. Kurkuma

Kurkuma staat ook wel bekend als geelwortel. In oosterse landen wordt het gebruikt om gerechten kleur en smaak te geven. De krachtige kurkuma wordt al jarenlang gebruikt ter bevordering van de gezondheid en is met name populair vanwege de ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen. Maak thee van kurkuma of gebruik het om je eten te kruiden.

9. Walnoten

Walnoten zitten boordevol omega-3 vetzuren, vitamine E, vezels en foliumzuur. Ook zijn ze rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Walnoten hebben een gunstig effect op onze bloedvaten. In meerdere onderzoeken is aangetoond dat walnoten het cholesterolgehalte (LDL) verlagen en het goede cholesterolgehalte (HDL) verhogen.

10. Vette vis: zalm, makreel, forel

Vette vis zoals zalm, makreel, forel, sardines bevatten veel omega-3 vetzuren. Deze helpen om het triglyceridengehalte in ons bloed te laten dalen. Hierdoor kunnen zijn cholesterol verlagen. Gebruik zo min mogelijk zout of saus als je vis eet.

Auteur