Een zwak hart

Mijn 80-jarige man heeft al zeventien jaar een pacemaker en al drie keer een opname gehad voor kortademigheid en vocht achter de longen. Hij slikt zeven soorten medicijnen. Hij heeft twee keer op de hartbewaking gelegen en is de laatste keer, zes maanden geleden, erg verzwakt. Hij had ook bloedarmoede en een lekkende hartklep. Hij is weer opgekrabbeld, maar rust veel. Hoe kan ik constateren of hij weer naar de eerste hulp moet?
Anoniem

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Het is duidelijk dat uw man een matig functionerend hart heeft. Het probleem bij hartfalen is dat het lichaam vocht vasthoudt. Daardoor komt er vocht in de longen, met als gevolg minder zuurstof in het bloed, en dus ook in het hart. Het hart gaat dan nog slechter pompen en zo zit u in een vicieuze cirkel.

Het is dus zaak te voorkomen dat uw man vocht vasthoudt; dat doet hij door dagelijks op de weegschaal te staan. Komt hij in enkele dagen meer dan twee kilo aan, dan houdt hij vocht vast. Dat moet er weer uit en dat doet u met plaspillen.
Andere tekenen: kortademigheid, prikkelhoest, en koud en klam aanvoelen. In dat laatste geval is spoed geboden. Regelmatig op de weegschaal dus.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!