Hartaanval niet per se einde seksleven

Veel hartpatiënten vrezen dat teveel lichamelijke activiteit de kans vergroot op een nieuwe hartaanval. Seks wordt daarom nog wel eens vermeden. Duitse onderzoekers laten nu zien dat de inspanning bij seks vergelijkbaar is met een stevige wandeling of het beklimmen van twee trappen.

Voor het onderzoek keken wetenschappers van de Universiteit van Ulm naar de gegevens van 536 hartpatiënten tussen de 30 en 70 jaar. De patiënten vulden vragenlijsten in over onder andere hun seksuele activiteit. In de maanden na een hartaanval had 15 procent helemaal geen seks en 55 procent minstens wekelijks. Ze vroegen ook naar het seksleven in het jaar voor de hartaanval.

De hartpatiënten werden gedurende 10 jaar gevolgd. In die periode kregen 100 patiënten opnieuw hartklachten. Seksuele activiteit bleek echter geen risicofactor, zo schrijven de onderzoekers in het Journal of the American College of Cardiology.

Seks

Slechts bij 0,7 procent van de patiënten was er sprake van seks in het uur voor de hartaanval. Bij 78 procent was hun laatste seksuele inspanning meer dan 24 uur voor het terugkeren van de hartproblemen. "Gebaseerd op onze data is het niet echt aannemelijk dat seks is een trigger voor een hartaanval", aldus onderzoeker Dietrich Rothenbacher.

Voorlichting

"Minder dan de helft van de mannen en slechts een derde van de vrouwen krijgt informatie over seks na een hartaanval van hun dokters. Het is belangrijk dat mensen gerustgesteld worden, zodat ze hun gebruikelijke seksleven weer op kunnen pakken," voegt Rothenbacher toe.

Wel is het zo dat verschillende hartmedicijnen bijwerkingen met zich meebrengen waaronder erectieproblemen. Wanneer hartmedicatie in combinatie met medicijnen voor erectieproblemen worden gebruikt, kan de bloeddruk ineens flink dalen. Dat is een risico waar patiënten wel op gewezen moeten worden.
 

Bron(nen):