Levensreddend horloge in de maak

Getty Images

Onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen en de TU Eindhoven werken aan een horloge dat een hartstilstand kan herkennen en dat vervolgens automatisch hulpdiensten inschakelt. In theorie levensreddend voor de 7000 mensen die jaarlijks een hartstilstand krijgen, terwijl er niemand is om 112 te bellen. Het horloge zal nog wel een paar jaar ontwikkelingstijd nodig hebben.

Het Algemeen Dagblad schrijft over het onderzoek, dat wordt uitgevoerd met subsidie van de Hartstichting, tevens de initiatiefnemer tot dit onderzoek. De Hartstichting wil wat doen voor de ongeveer 17.000 mensen die jaarlijks een hartstilstand krijgen. Bij een hartstilstand is iemand bewusteloos en hij ademt niet meer normaal. Als er niks gebeurt, overlijdt de persoon. Bij een hartstilstand staat het hart  vaak niet echt stil, maar het elektrische systeem werkt niet goed meer, waardoor het hart geen bloed meer rondpompt.

Binnen 6 minuten

De overlevingskans is het grootst, als getuigen binnen 6 minuten de juiste hulp bieden: 112 bellen, starten met reanimeren en een AED gebruiken, aldus de Hartstichting. Hoe later dat gebeurt, hoe groter de schade. Bij 7000 tot 8000 van de mensen met een hartstilstand is er niemand in de buurt om de hulpdiensten te bellen. Een horloge of smartwatch dat een hartstilstand signaleert en vervolgens 112 belt, kan een verschil maken.

De smartwatch die in het onderzoek wordt gebruikt, heeft sensoren die niet alleen signaleren dat het hart niet meer pompt, maar ook dat iemand neervalt. Die twee dingen samen vormen een aanwijzing dat het om een hartstilstand gaat. Maar het horloge is zo gemaakt dat het ook tijdens de slaap kan signaleren dat iemand een hartstilstand heeft.

Meer slimme horloges

De verdere ontwikkeling duurt naar schatting nog zo’n vijf jaar, dus voorlopig kun je het horloge nog niet kopen. Er zijn wel andere smartwatches te koop die je hartslag en bloeddruk kunnen meten en die een hartfilmpje kunnen afnemen. Maar de consumenten-smartwatches zijn meestal niet bruikbaar in de medische wereld, omdat ze daarvoor niet betrouwbaar genoeg zijn. Meer weten? Lees hier meer over de technische achtergrond van dit horloge van Corsano Health.

Auteur 
  • Redactie