'Risico op hart- en vaatziekten af te lezen aan urine'

Getty Images

Via een urinetest kan worden gemeten of iemand vatbaarder is voor ouderdomsgerelateerde ziekten als hart- en vaatziekten en botontkalking, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Dit doen ze door via de urinestaal de biologische leeftijd te meten.

Via een urinetest kan de biologische leeftijd van een persoon worden gemeten en worden bepaald of iemand vatbaarder is voor bepaalde ouderdomsgerelateerde ziekten. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Hasselt en KU Leuven samen met internationale onderzoekspartners. De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Healthy Longevity.

Biologische leeftijd

"Niet iedereen is biologisch even oud als zijn of haar chronologische leeftijd. Dat komt onder meer door de impact van omgevingsfactoren of levensstijl", zegt prof. dr. Tim Nawrot van Universiteit Hasselt tegen Knack. "Voor het eerst tonen wij nu aan dat we met het eiwitprofiel in een urinestaal die biologische veroudering kunnen meten en de algemene gezondheidstoestand van personen kunnen bepalen."

Urinaire verouderingsklok

Zijn collega dr. Dries Martens van dezelfde universiteit: "Door urinestalen te analyseren, konden we 54 eiwitfragmenten terugvinden die weerspiegelen of bepaalde organen slecht functioneren, zelfs in een stadium waarin een persoon nog schijnbaar gezond is. Noem het gerust een urinaire verouderingsklok."

De onderzoekers konden de 54 eiwitfragmenten in de urinestalen linken aan ouderdomsgerelateerde ziektes zoals hart- en vaatziekten en botontkalking. Ook risicofactoren die samenhangen met ongezond ouder worden, zoals hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid, aanleg tot diabetes en een overmatig vetgehalte in het bloed werden aangetoond in de urine.

Lees ook: Dit zegt de kleur van je urine over je gezondheid

Auteur 
  • Franca van Dalen
Bron 
  • Knack