Waardoor moet ik zo vaak plassen?

Al jaren moet ik (vrouw, 72) ’s nachts veel plassen. Meestal kan ik twee uurtjes slapen, dan moet ik er een paar keer uit, en in de ochtend moet ik wéér plassen. Ik heb al, ook jaren, een lekkende hartklep.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Wat u beschrijft is een typisch verschijnsel van hartfalen. Bij hartfalen houdt het lichaam vocht vast. Overdag ‘zakt’ dit naar de benen en gaat het tussen de weefsels zitten. Als u ligt, stroomt het bloed makkelijker terug naar het hart. De druk in de bloedvaten in de benen wordt minder en de weefsels drukken het vocht weer terug in het bloed. Vervolgens zorgen de nieren ervoor dat het vocht wordt uitgeplast. Er zijn vele oorzaken van hartfalen, een lekkende hartklep is er één van. Uw probleem is doorgaans redelijk op te lossen met plaspillen, maar eigenlijk moet er meer gebeuren. Vocht vasthouden wordt veroorzaakt door hormonale mechanismen die niet goed zijn voor het hart. Dit kan met medicijnen worden behandeld. En misschien bent u wel toe aan een vervangende hartklep.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.