Wat kan ik doen tegen pijn op de borst?

Ik heb al zes jaar last van pijn op de borst door de ziekte van Tietze. De cardioloog, internist, fysiotherapeut, huisarts en geriater weten allemaal geen oplossing. Weet u een oplossing? Ik ben een vrouw van 62.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Het syndroom van Tietze is een ontsteking van de kraakbeengewrichten tussen de ribben en het borstbeen. Dit kan een heel ­alarmerende pijn op de borst geven waardoor mensen bang zijn dat ze een hartinfarct of longembolie ­hebben. Artsen kijken dan ook vooral of de pijn geen ernstige ­oorzaak heeft.

Ligt de oorzaak in de kraakbeengewrichten, dan gaat de pijn meestal binnen enkele weken vanzelf over. Bij het syndroom van Tietze is één ­gewricht ontstoken; dat is dan ook vaak gezwollen en rood. Het kan ook gaan om het sterk op Tietze lijkende costochondritis. Dan zijn meerdere gewrichtjes pijnlijk en je ziet er niets van. Vooral die laatste vorm wil vaak wel langer duren of na verloop van tijd opnieuw klachten geven.
Van beide aandoeningen is de oorzaak niet bekend. Meestal laat het bloed ook geen verhoogde ontstekingswaarden zien. Dat betekent ook dat er niet veel houvast is voor een behandeling.

Meestal worden pijnstillers geadviseerd zoals ibuprofen, naproxen en paracetamol. Soms worden ontstekingsremmers (corticosteroïden) geïnjecteerd in het gewricht. En in een heel enkel geval wordt zelfs zenuwblokkade gedaan. Dat gebeurt dan in een pijnpolikliniek. Als u ernstige klachten hebt, zou u kunnen overwegen uw huisarts om een verwijzing naar zo’n kliniek te vragen.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!

2 Comments

Door Gerard Schreyer (niet gecontroleerd) op di, 31-3-2015 - 13:15

Zelf heb ik al jaren last van deze aandoening. Als het echt te gek wordt, neem ik de gebruikelijke pijnstillers. Van mijn ft kreeg ik een aantal 'grondoefeningen' die redelijk goed werken. Maar ik lig er niet wakker van!

Door van den Berg (niet gecontroleerd) op ma, 30-3-2015 - 15:48

Ik ben 54 en ook volgens de huisarts heb ik het syndroom van Tietze al enige jaren. Het komt bij mij telkens terug paar weken duurt het en dan blijft het weer een paar weken weg. Volgens de huisarts zijn er geen medicijnen voor en moet ik ermee leren leven.