2020 was een jaar vol records: van warme dagen tot online shoppen

Getty Images

Het afgelopen jaar is voor iedereen in alle opzichten een vreemd jaar geweest. Corona is daar de grootste reden voor, maar er zijn ook andere redenen die 2020 bijzonder hebben gemaakt. Zo zijn er een heleboel records verbroken. Het was alweer warmer dan voorheen, we hadden weinig sneeuw en we kochten veel online. Dit zijn de meest opvallende records uit 2021.

Weer

Laten we beginnen met de weerrecords, want dat waren er veel. Het eerste werd al op 31 januari verbroken: het was toen 12,3 graden in De Bilt. Dat maakt het de warmste 31 januari ooit. Het vorige record van 12,1 graden werd gehaald in 1990. 

Van warme dagen gingen we in no-time naar nattigheid. Februari 2020 was zelfs de natste februari sinds 1946. Er viel maar liefst 160 millimeter regen, terwijl er in een normale februarimaand gemiddeld 58 millimeter valt. 

In augustus maakten de regendruppels plaats voor zon en werd het zeven dagen op een rij 30 graden of warmer. Tussen 31 maart en 20 november kwam de maximumtemperatuur niet onder de 10 graden; ook dat is nieuw. In november kwam daar zelfs weer een nieuw maandrecord bij: in De Bilt werd het op 2 november 19,1 graden. Dat was de warmste novemberdag ooit gemeten. 

Tijdens de kerstdagen was het niet zo wit buiten als veel mensen misschien hadden gewild. Sterker nog: sinds het bijhouden van de sneeuwval in Nederland was er in De Bilt nog nooit zo’n lange periode zonder sneeuwdek. Die periode ligt nu op 693 dagen, één dag langer dan het oude record uit begin jaren 90. 

Met al die weerrecords is het ook geen verrassing dat 2020 één van de warmste jaren ooit gemeten was: de gemiddelde temperatuur in De Bilt was dit jaar 11,7 graden. Slechts een keer eerder was het even warm, in 2014. 

Online shoppen

Door het coronavirus zaten we een groot deel van het jaar thuis, en dat hebben de online winkels ook gemerkt. De online omzet was in het tweede kwartaal van 2020 bijna 55 procent hoger dan een jaar eerder: de hoogste groei ooit gemeten volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Op Black Friday gingen we met zijn allen massaal bestellen: de online verkopen lagen op de koopjesdag maar liefst 80 procent hoger dan een jaar eerder. Het aantal iDEAL-betalingen bereikte volgens Betaalvereniging Nederland zelfs een recordaantal tijdens Black Friday, met zo’n 4,65 miljoen transacties. Dat betekent dat er gemiddeld 90 keer per seconde met iDEAL werd afgerekend. 

Persoonlijke records

Ondanks COVID-19 hebben veel mensen in Nederland niet stilgezeten, want er zijn ook veel persoonlijke records verbroken in 2020. Zo vestigde 80-jarige Willem Bouman in februari een wereldrecord hoofdrekenen door tien vijfcijferige getallen als de som van vier kwadraten te berekenen. Daar had hij maar 4 minuten en 54 seconden voor nodig. 

Maar er zijn ook mensen die juist wel hebben stilgezeten, zoals Hein van de Pas en Niek van Rooij uit Vessem. Zij hebben 264 uur niets anders gedaan dan zitten: een nieuw record. 

Eind oktober verbeterde Johan Vlemmix uit Eindhoven het wereldrecord applaudisseren. Hoe? Door vier uur achter elkaar met zijn handen tegen elkaar aan te klappen. Hij droeg dat op aan alle mensen die werkzaam zijn in de zorg. 

Bronnen: AD.nl, CBS, Betaalvereniging Nederland.

Auteur 
  • Danique Pekelsma