Hooikoortsvoorspelling

Is vandaag een goede dag?

Getty Images

Niet iedereen krijgt in dezelfde maand last van hooikoorts. Dit komt omdat niet alle planten tegelijkertijd bloeien. Als u weet wanneer de plant waar u allergisch voor bent bloeit, dan kunt u zich voorbereiden.

U heeft last van hooikoorts in de periode waarin bomen, grassen en planten bloeien. De meeste bloeien tussen februari en september. De hooikoortspiek ligt in mei, juni en juli.

Overzicht pollen top-10

Een algemene voorspelling zegt al heel veel. Maar toch is hooikoorts voor iedereen net iets anders. Wanneer u precies last krijgt, hangt af van de soort(en) pollen waar u allergisch voor bent. Wanneer bloeien de producenten daarvan? In onderstaande tabel ziet u wanneer welke pollen voorkomen.

Soort

Bloeitijd
Grassoorten mei – september
Brandnetel juni – september
Berk maart – mei
Den en spar april – mei
Kastanje en eik april – juni
Els februari – mei
Zuring mei – augustus
Weegbree mei – september
Bijvoet juli – augustus
Cipresbomen maart – mei

 

Andere factoren

Helaas zijn veel mensen allergisch voor meerdere pollen. De periode waarin zij last hebben, duurt dan ook vrij lang. Behalve de bloeitijd zijn er nog meer factoren van invloed.

Wanneer er veel zon is, weinig regen en matige wind, dan duurt het hooikoortsseizoen langer en heeft u er meer last van. Maar wanneer het regent worden de pollen uit de lucht gespoeld. Zo kan een buitje dus best welkom zijn in een lange hete zomer.

Als u eropuit wilt, dan kunt u het beste naar het strand of een stad gaan. Hier zweven in verhouding minder pollen in de lucht. In bossen en natuurgebieden is de concentratie pollen juist erg hoog. Ga lekker vroeg! In de ochtend zijn er minder pollen dan 's middags en 's avonds.

Voorspelling van pollen

Wilt u weten welke pollen er vandaag precies in de lucht hangen? Kijk dan op Allergieradar, een overzicht van alle soorten pollen die per dag in de lucht voorkomen.

Auteur