Last van 'hooikoortsogen'? Dit kun je ertegen doen

Jeukende, tranende ogen door hooikoorts

hooikoortsogen-jeuk
Getty Images

Blijf je maar in je ogen wrijven door de jeuk? En tranen ze daarbij heel erg? Grote kans dat je 'hooikoortsogen' hebt. Je hebt dan niet álle symptomen van hooikoorts, maar het kan alsnog heel vervelend zijn. Deze zes tips kunnen wat verlichting geven.

Door rondzwevende pollen (stuifmeel) in de lucht kun je een allergische reactie krijgen: hooikoorts. Sommigen merken het aan een verstopte neus, niezen, droge keel of benauwdheid. Maar je kunt het ook alleen aan je ogen merken, doordat ze jeuken, tranen, opgezwollen zijn of doordat ze overgevoelig zijn voor licht. Dan heb je last van zogenaamde 'hooikoortsogen'.

Tips tegen hooikoortsogen

 1. Draag een zonnebril
 2. Wrijf niet in je ogen
 3. Gebruik oogdruppels
 4. Maai niet zelf je gras
 5. Sluit ramen en deuren
 6. Droog je kleding niet in de open lucht

Hooikoorts: van lente tot winter

Wie denkt dat je alleen last van hooikoorts kunt hebben in het voorjaar en zomer, heeft het mis. Tegenwoordig zijn de seizoenen 'verplaatst' en zachter geworden qua temperatuur, waardoor in elk seizoen weer andere pollen actief zijn.

 • De els: februari en maart
 • De hazelaar: half maart
 • De berk: half maart tot half mei
 • Grassen: begin mei en half juli
 • Bijvoet: augustus

Er zijn ook pollen waar je in het najaar last van kunt hebben. Dat zijn de brandnetel, bijvoet, ambrosia en straatgras. Dus is het mooie weer voorbij? Dan kun je helaas alsnog hooikoorts(ogen) hebben.

Bron 
 • Thuisarts