Zijn er ook allergie­pillen waar je niet slaperig van wordt?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

vrouw-hooikoorts
Getty Images

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: zijn er ook allergie­pillen waar je niet slaperig van wordt?

Ik word slaperig van mijn allergie­tabletten en wil iets anders nemen.

De meeste allergietabletten behoren tot de ‘antihistaminica’. Vroeger werden ze ook wel stiekem gebruikt om lekker te slapen. Dat je er suf en slaperig van kunt worden, klopt dus, maar geldt vooral voor de oudere antihistaminica, zoals promethazine, clemastine en ­hydroxyzine. De nieuwe generatie allergiepillen (loratadine, cetirizine) dringen nauwelijks door in je hersenen, waardoor je er veel ­minder suf van wordt. In normale doseringen zou je daar dan ook geen last van mogen ­hebben. ­Anders wordt het als je, door ­onvoldoende werking, de dosering moet ophogen. Bij het gebruik van hogere doseringen kun je wel slaperig worden. Probeer dan een ander antihistaminicum uit. Vaak biedt dat uitkomst. Zo niet, dan kun je samen met je arts naar een andere oplossing zoeken.

Apotheker Sonja Keizers
Hadewych Veys

 

Sonja Keizers is apotheker en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke apothekers. Voor PlusOnline en Gezondheidsnet beantwoordt ze lezersvragen over medicijnen. Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Auteur