8 dingen die u moet weten over oorsuizen

Piep, ruis of brom in uw oor

Een constante piep, ruis of brom in uw oor. Zelfs in uw slaap ontkomt u er niet aan. Om gek van te worden! En dat allemaal dankzij een paar overactieve hersencellen.

Iemand met tinnitus – de officiële naam voor oorsuizen – hoort een geluid dat voor anderen niet waarneembaar is. Vandaar dat het ook wel fantoomgeluid wordt genoemd. Op basis van die naam zou u denken dat patiënten zich het probleem inbeelden, maar dat is niet zo; zij horen het geluid echt.

Allerlei geluiden

Ruisen, piepen, fluiten, suizen, bonken, brommen: het komt allemaal voor bij tinnitus. Het geluid kan af en toe of steeds aanwezig zijn, pulserend klinken of een constante toon vormen. Sommige mensen horen het alleen in stilte, bij anderen is het er altijd. De sterkte blijft in de loop van de tijd meestal gelijk, al kunnen de aard en de toon van het geluid wel veranderen.

De Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS) verzamelde meer dan 150 tinnitus-geluiden op een cd. Patiënten kunnen hun 'eigen' geluid opzoeken en aan anderen laten horen, zodat zij beter begrijpen wat tinnitus eigenlijk is.

Bijwerking gehoorverlies

Ons gehoor kan om allerlei redenen afnemen. De belangrijkste is slijtage, oftewel: ouderdom. Maar ook door langdurig hard geluid, een ongeluk, een infectie of het gebruik van bepaalde medicijnen (zoals bloedverdunners en plastabletten) kan het verminderen.

Als het gehoor beschadigd raakt, hebben de gebiedjes in het brein die geluid verwerken, de neiging om zich ter compensatie extra te gaan inspannen. Het gevolg is dat ze overgevoelig worden en uiteindelijk zelf prikkels (geluid) gaan produceren. Een beetje zoals een microfoon die te hard staat.

Depressie

Tinnitus is niet gevaarlijk, in de zin dat u er niet aan doodgaat. Maar patiënten kunnen wel heel erg onder hun klachten lijden. 40.000 tot 60.000 Nederlanders hebben een ernstige variant van tinnitus; zij horen meestal constant een doordringend geluid. Een kwart van hen vindt het leven hierdoor ondraaglijk. Vaak ervaren ze problemen met bijvoorbeeld slapen en zich concentreren. Ze kunnen zich gespannen, geïrriteerd, machteloos en wanhopig voelen. Soms komen ze door de aandoening in een sociaal isolement omdat ze door het constante geluid gesprekken minder goed kunnen volgen.

Bij langdurige klachten worden patiënten soms (ernstig) depressief. Waarschijnlijk worden die gevoelens versterkt doordat het hersengebiedje dat het geluid produceert in nauwe verbinding staat met het gebied waar emoties worden geregeld.

Omgaan met tinnitus

Bij ongeveer 1 procent van de patiënten kan de gehoorbeschadiging worden hersteld (waarmee ook de tinnitus verdwijnt). De rest krijgt vaak te horen dat ze er maar mee moeten 'leren leven'. Gelukkig kunnen ze daar wel goede hulp bij krijgen, in de vorm van gehoortraining en gedragstherapie. De behandeling, meestal in groepsverband, leert patiënten om het geluid te accepteren en eraan te wennen; door de hersenen af te leiden ervaart u het geluid als minder storend. Net zoals u een brilmontuur op den duur niet meer voelt of ziet.

Deze aanpak is de eerste (en op dit moment enige) methode waarvan wetenschappelijk is bewezen dat hij tinnitusklachten vermindert. De geluiden worden weliswaar niet minder, maar omdat mensen er anders mee leren omgaan, verbetert hun gemoedstoestand en ervaren ze hun leven als minder zwaar.

Gehoorapparaat

Een gehoorapparaat biedt helaas geen uitkomst, want daarmee herstelt u de gehoorbeschadiging niet. Wel is er zoiets als een 'tinnitusmaskeerder'. Dit apparaatje produceert een tegengeluid, zodat het tinnitusgeluid minder hoorbaar wordt.

Hetzelfde geldt voor andere hulpmiddelen, zoals een muziektherapeutisch kussen met een ingebouwd speakersysteem. De muziek die daaruit komt, helpt om in slaap te vallen. In sommige gevallen hebben patiënten baat bij alternatieve behandelingen zoals acupunctuur of reflextherapie. Het effect daarvan is echter nooit bewezen.

Voorkomen

Natuurlijke slijtage van het gehoor gaat u niet tegen, maar u kunt de schade wel (enigszins) beperken door uzelf zo min mogelijk aan hard geluid bloot te stellen. Pas op met het gebruik van een koptelefoon. Als u na afloop van het luisteren een piep hoort, weet u dat het volume te hoog stond.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

134 Comments

Door Jojo (niet gecontroleerd) op wo, 20-11-2019 - 16:24

@Henny, kan divers oorzaken hebben, zoals voeding (histamine), candida, tekorten aan voedingsstoffen (o.a. magnesium, Q10), verminderde aanmaak van melatonine (sommige medicijnen zorgen voor verminderde melatonineaanmaak) maar ook spanning in de nek. Ook lichte scheefstand van de atlas kan oorzaak zijn. Maar ook electro-magnetische velden. Verder zorgt metaal in bed of matras voor een slechtere aarding en het trekt omgevingsstraling aan. Minder gelukkig zijn kan te maken hebben met emotionele problemen of je omstandigheden maar ook met de biochemie van je lichaam.

Door coby ruarus (niet gecontroleerd) op di, 19-11-2019 - 19:24

ik wil vragen ik hoor af en toe een ruis rond het oor of het nu in het oor zit dat weet ik niet wel erg lastig ik ben ook aan de dialize drie keer in de week zal het daar door komen

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 16-11-2019 - 22:43

Elke keer als ik inadem met me mond dicht, hoor ik een korte geruis in me rechteroor alleen. Als ik uitadem is het er niet. Is dit slecht? Heb het al een week of 2. (Ik ben 16)

Door Henny Koning (niet gecontroleerd) op do, 14-11-2019 - 02:03

Ik hoor dus sinds een paar maanden eerst af en toe.... Nu constant een BROM in mijn oren Ik denk alleen links..
Als ik naar een Concert ging , altijd oordoppen ingedaan of wc papier.. Heel zuinig geweest... Ik heb best wel veel stress.. Ben niet gelukkig.. Zou dat er mee te maken kunnen hebben???

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op zo, 10-11-2019 - 09:11

Ik ben 16 en heb nu al een jaar last van een piep in mijn oor. Het kan niet weg dus moet ik er maar mee leven. Als ik eraan denk dat als ik 50 ben dat ik nog steeds zn piep heb, soms word ik er deprimerend van. Ik hoop echt dat er iets komt om dit te oplossen.

Door Erik (niet gecontroleerd) op vr, 11-10-2019 - 12:28

Soms is tinnitus geen tinnitus.

In Plus Magazine Juli/augustus 2019 stond een artikel over tinnitus, oftewel oorsuizen. Ongeveer twee miljoen Nederlanders zouden er geregeld last van hebben. Volgens RTL 4 nieuws in februari al meer dan 2,5 miljoen. Soms is tinnitus namelijk geen tinnitus en zijn de geluiden die je hoort er écht. In 1980 werd door een US Army-rapport al bekend dat microgolven bij mensen fluittonen, suizen, klik- en/of bromgeluiden kunnen veroorzaken. Dat komt doordat deze golven/stralingen, die onder een hoge frequentie worden uitgezonden, het vocht in ons slakkenhuis een beetje laten resoneren.
Zelf heb ik sinds de zendmasten 4G++++ uitzenden véél last van een heel hoge fluittoon. Ik weet dat deze komt van de zendmasten omdat ik een stralingsmeter op de mast richt en zo de fluittoon kon horen en opnemen. Als ik een branddeken een aantal keren dubbel vouw en om mijn hoofd doe, wordt de fluittoon gedempt of is die zelfs helemaal weg. Op verminder-electrosmog.nl kun je een petitie tekenen tegen deze stralingen.
Ik ben al meer dan 6 jaar gevoelig geworden voor straling, sinds die 4G masten uitzenden. En lig heel vaak de hele nacht trillend in bed en hand tintelen en fluittonen.

Door Door silke (niet gecontroleerd) op ma, 10-6-2019 - 05:11

Op welke leeftijd komt het voor of kan het voorkomen?

Door van vlaenderen (niet gecontroleerd) op zo, 5-5-2019 - 21:08

het zuisen gaat helle maal niet over en daar boven op de brom er boven uit komt jaar in jaar uit wat is er dan iets aan te doen ???? als u het mijn vraagt werkt er helle maal niets ik heb gehoor toestellen en ik kan u vertellen dat er dus niet werkt blijft maar door gaan ook dat brommen waar je gek van word zo erg dat je zelf moord wil plegen zo erg is dat elke dag en nacht jaar in en jaar uit zeg maar heel je leven ik ben nu 61 jaar zo lang loop ik er al mee maar niets hebt er zelf zijn er geen pillen voor die dat kunnen stopen dat werkt dus ook niet nu 127 comments

Door Martina (niet gecontroleerd) op ma, 4-3-2019 - 13:18

Het is niet waar dat B12 overgedoseerd kan worden. Het klopt ook niet dat er veel bijwerkingen zijn.
Als je een opname probleem hebt voor B12 gaan de (dure) B12 pillen van een orthomoleculair therapeut je niet helpen en zijn injecties noodzakelijk. Vaak is de oorzaak van een B12 tekort ook niet te vinden en niet op te lossen waardoor je nooit meer kunt stoppen met b12 injecties
Begin ook nooit met het slikken van B12 voor er getest is of je een B12 tekort hebt.
Helaas heb ik het zelf en ben ik nu dankzij de injecties op aan het krabbelen uit een heel diep dal met heel veel klachten (waaronder oorsuizen). Kort door de bocht: zonder injecties ga ik uiteindelijk dood door het B12 tekort.

Door Gerdien (niet gecontroleerd) op zo, 27-1-2019 - 10:52

Een jaar geleden had ik een stevige griep en een verstopte gehoorgang die pijn deed. Verder zaten mijn oren dicht, en maakte kauwen het erger. Via de huisarts kwam ik bij de kno toen bij de kaakchirurg en later bij de gnatoloog en kaakfysio.. wat bleek was dat ik ernstig overbelaste kaak en kauwspieren had. Ik had vlak voor de griep een landurige behandeling hij de mondhygienist gehad. Dit heeft voor een trauma gezorgd op de kaak en kauwspieren. Die liggen zo dicht tegen het binnenoor aan dat ze.wanneer ze gebleseerd zijn en strak staan het gehoor beinvloeden. Al met al ben ik een jaar later mey veel ontzien en ontspannen vd kaakspieren bijna verlost van een heke heftige tinnitus. Er is hoop, masr t vraagt vertrouwen en geduld en trouw in oefeningen. Aanrader orfeningen voor tinnitus van motivational doc op youtube. Veel oorklachten zijn verkapte kaakklachten!