8 dingen die u moet weten over oorsuizen

Piep, ruis of brom in uw oor

Een constante piep, ruis of brom in uw oor. Zelfs in uw slaap ontkomt u er niet aan. Om gek van te worden! En dat allemaal dankzij een paar overactieve hersencellen.

Iemand met tinnitus – de officiële naam voor oorsuizen – hoort een geluid dat voor anderen niet waarneembaar is. Vandaar dat het ook wel fantoomgeluid wordt genoemd. Op basis van die naam zou u denken dat patiënten zich het probleem inbeelden, maar dat is niet zo; zij horen het geluid echt.

Allerlei geluiden

Ruisen, piepen, fluiten, suizen, bonken, brommen: het komt allemaal voor bij tinnitus. Het geluid kan af en toe of steeds aanwezig zijn, pulserend klinken of een constante toon vormen. Sommige mensen horen het alleen in stilte, bij anderen is het er altijd. De sterkte blijft in de loop van de tijd meestal gelijk, al kunnen de aard en de toon van het geluid wel veranderen.

De Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS) verzamelde meer dan 150 tinnitus-geluiden op een cd. Patiënten kunnen hun 'eigen' geluid opzoeken en aan anderen laten horen, zodat zij beter begrijpen wat tinnitus eigenlijk is.

Bijwerking gehoorverlies

Ons gehoor kan om allerlei redenen afnemen. De belangrijkste is slijtage, oftewel: ouderdom. Maar ook door langdurig hard geluid, een ongeluk, een infectie of het gebruik van bepaalde medicijnen (zoals bloedverdunners en plastabletten) kan het verminderen.

Als het gehoor beschadigd raakt, hebben de gebiedjes in het brein die geluid verwerken, de neiging om zich ter compensatie extra te gaan inspannen. Het gevolg is dat ze overgevoelig worden en uiteindelijk zelf prikkels (geluid) gaan produceren. Een beetje zoals een microfoon die te hard staat.

Depressie

Tinnitus is niet gevaarlijk, in de zin dat u er niet aan doodgaat. Maar patiënten kunnen wel heel erg onder hun klachten lijden. 40.000 tot 60.000 Nederlanders hebben een ernstige variant van tinnitus; zij horen meestal constant een doordringend geluid. Een kwart van hen vindt het leven hierdoor ondraaglijk. Vaak ervaren ze problemen met bijvoorbeeld slapen en zich concentreren. Ze kunnen zich gespannen, geïrriteerd, machteloos en wanhopig voelen. Soms komen ze door de aandoening in een sociaal isolement omdat ze door het constante geluid gesprekken minder goed kunnen volgen.

Bij langdurige klachten worden patiënten soms (ernstig) depressief. Waarschijnlijk worden die gevoelens versterkt doordat het hersengebiedje dat het geluid produceert in nauwe verbinding staat met het gebied waar emoties worden geregeld.

Omgaan met tinnitus

Bij ongeveer 1 procent van de patiënten kan de gehoorbeschadiging worden hersteld (waarmee ook de tinnitus verdwijnt). De rest krijgt vaak te horen dat ze er maar mee moeten 'leren leven'. Gelukkig kunnen ze daar wel goede hulp bij krijgen, in de vorm van gehoortraining en gedragstherapie. De behandeling, meestal in groepsverband, leert patiënten om het geluid te accepteren en eraan te wennen; door de hersenen af te leiden ervaart u het geluid als minder storend. Net zoals u een brilmontuur op den duur niet meer voelt of ziet.

Deze aanpak is de eerste (en op dit moment enige) methode waarvan wetenschappelijk is bewezen dat hij tinnitusklachten vermindert. De geluiden worden weliswaar niet minder, maar omdat mensen er anders mee leren omgaan, verbetert hun gemoedstoestand en ervaren ze hun leven als minder zwaar.

Gehoorapparaat

Een gehoorapparaat biedt helaas geen uitkomst, want daarmee herstelt u de gehoorbeschadiging niet. Wel is er zoiets als een 'tinnitusmaskeerder'. Dit apparaatje produceert een tegengeluid, zodat het tinnitusgeluid minder hoorbaar wordt.

Hetzelfde geldt voor andere hulpmiddelen, zoals een muziektherapeutisch kussen met een ingebouwd speakersysteem. De muziek die daaruit komt, helpt om in slaap te vallen. In sommige gevallen hebben patiënten baat bij alternatieve behandelingen zoals acupunctuur of reflextherapie. Het effect daarvan is echter nooit bewezen.

Voorkomen

Natuurlijke slijtage van het gehoor gaat u niet tegen, maar u kunt de schade wel (enigszins) beperken door uzelf zo min mogelijk aan hard geluid bloot te stellen. Pas op met het gebruik van een koptelefoon. Als u na afloop van het luisteren een piep hoort, weet u dat het volume te hoog stond.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

128 Comments

Door Door silke (niet gecontroleerd) op ma, 10-6-2019 - 05:11

Op welke leeftijd komt het voor of kan het voorkomen?

Door van vlaenderen (niet gecontroleerd) op zo, 5-5-2019 - 21:08

het zuisen gaat helle maal niet over en daar boven op de brom er boven uit komt jaar in jaar uit wat is er dan iets aan te doen ???? als u het mijn vraagt werkt er helle maal niets ik heb gehoor toestellen en ik kan u vertellen dat er dus niet werkt blijft maar door gaan ook dat brommen waar je gek van word zo erg dat je zelf moord wil plegen zo erg is dat elke dag en nacht jaar in en jaar uit zeg maar heel je leven ik ben nu 61 jaar zo lang loop ik er al mee maar niets hebt er zelf zijn er geen pillen voor die dat kunnen stopen dat werkt dus ook niet nu 127 comments

Door Martina (niet gecontroleerd) op ma, 4-3-2019 - 13:18

Het is niet waar dat B12 overgedoseerd kan worden. Het klopt ook niet dat er veel bijwerkingen zijn.
Als je een opname probleem hebt voor B12 gaan de (dure) B12 pillen van een orthomoleculair therapeut je niet helpen en zijn injecties noodzakelijk. Vaak is de oorzaak van een B12 tekort ook niet te vinden en niet op te lossen waardoor je nooit meer kunt stoppen met b12 injecties
Begin ook nooit met het slikken van B12 voor er getest is of je een B12 tekort hebt.
Helaas heb ik het zelf en ben ik nu dankzij de injecties op aan het krabbelen uit een heel diep dal met heel veel klachten (waaronder oorsuizen). Kort door de bocht: zonder injecties ga ik uiteindelijk dood door het B12 tekort.

Door Gerdien (niet gecontroleerd) op zo, 27-1-2019 - 10:52

Een jaar geleden had ik een stevige griep en een verstopte gehoorgang die pijn deed. Verder zaten mijn oren dicht, en maakte kauwen het erger. Via de huisarts kwam ik bij de kno toen bij de kaakchirurg en later bij de gnatoloog en kaakfysio.. wat bleek was dat ik ernstig overbelaste kaak en kauwspieren had. Ik had vlak voor de griep een landurige behandeling hij de mondhygienist gehad. Dit heeft voor een trauma gezorgd op de kaak en kauwspieren. Die liggen zo dicht tegen het binnenoor aan dat ze.wanneer ze gebleseerd zijn en strak staan het gehoor beinvloeden. Al met al ben ik een jaar later mey veel ontzien en ontspannen vd kaakspieren bijna verlost van een heke heftige tinnitus. Er is hoop, masr t vraagt vertrouwen en geduld en trouw in oefeningen. Aanrader orfeningen voor tinnitus van motivational doc op youtube. Veel oorklachten zijn verkapte kaakklachten!

Door Jojo (niet gecontroleerd) op ma, 31-12-2018 - 17:54

@Yvonne, electro-magnetische velden zorgen voor een stressreactie in je lichaam, wat een hoop teweeg kan brengen. Beter ook een bed en matras zonder metaal, zodat je lichaam kan aarden en ontspannen. Er zijn wel producten om je te beschermen, zoals van dooozz. Toch kunnen er diverse factoren meespelen bij tinnitus, zoals tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, een verlaagd melatonineniveau en een scheefstand van de atlas.

Door Yvonne Carstens (niet gecontroleerd) op do, 27-12-2018 - 23:27

Ik ben 55 en heb er ook regelmatig wat last van. Ik vraag me ook af of het met de enorme dosis straling en electrosmog te maken kan hebben waaraan we steeds meer worden blootgesteld. Denk zelfs aan een stopcontact onder bed teleoon of ipad in de slaapkamer, maar ook een digitale meter, wifi etc. in huis.

Door Yvonne Carstens (niet gecontroleerd) op do, 27-12-2018 - 23:25

Dit is super om er zo achter te komen hoe het verbeteren kan. Bedenk echter wel dat B12 injecties niet goed zijn om altijd te blijven krijgen, schijnen heel veel bijwerkingen te hebben. Ga dan liever bij b.v. een orthomoleculair therapeut op zoek wat de oorzaak van dit B12 tekort kan zijn om dit op te lossen.

Door GhSinnema (niet gecontroleerd) op zo, 23-12-2018 - 12:57

Helaas ben ik de klos ,met gehoor schade:de1 is tinitus,2 is hipretius ook geluiden die elkaar in stand houden, ben 75 heb deze al 5 jaar,alles wat u aandraag komt te goede om te overleven,maar ook door :fietsen,tuin,dan ga ik nog dammen dan kan ontspaning geven:en bijzonder mijn :vrouw 53 jr gehuwd een engel ,als je gehoorschade heb.Mocht een ieder die advies wil,sta wij u terwille.

Door Jojo (niet gecontroleerd) op za, 22-12-2018 - 10:09

Een verschoven atlas kan ook bron van klachten zijn, waaronder tinnitus. Zelf veel minder hoofdpijn na een atlascorrectie. Ook een overactiviteit van het vegetatieve zenuwstelsel, zoals in onze moderne tijd, kan het ontstaan van tinnitus bevorderen.

Door Tj Kamst (niet gecontroleerd) op vr, 21-12-2018 - 15:15

Klopt, idem klachten na herseninfarct nu 11 jr geleden