8 dingen die u moet weten over oorsuizen

Piep, ruis of brom in uw oor

Een constante piep, ruis of brom in uw oor. Zelfs in uw slaap ontkomt u er niet aan. Om gek van te worden! En dat allemaal dankzij een paar overactieve hersencellen.

Iemand met tinnitus – de officiële naam voor oorsuizen – hoort een geluid dat voor anderen niet waarneembaar is. Vandaar dat het ook wel fantoomgeluid wordt genoemd. Op basis van die naam zou u denken dat patiënten zich het probleem inbeelden, maar dat is niet zo; zij horen het geluid echt.

Allerlei geluiden

Ruisen, piepen, fluiten, suizen, bonken, brommen: het komt allemaal voor bij tinnitus. Het geluid kan af en toe of steeds aanwezig zijn, pulserend klinken of een constante toon vormen. Sommige mensen horen het alleen in stilte, bij anderen is het er altijd. De sterkte blijft in de loop van de tijd meestal gelijk, al kunnen de aard en de toon van het geluid wel veranderen.

De Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS) verzamelde meer dan 150 tinnitus-geluiden op een cd. Patiënten kunnen hun 'eigen' geluid opzoeken en aan anderen laten horen, zodat zij beter begrijpen wat tinnitus eigenlijk is.

Bijwerking gehoorverlies

Ons gehoor kan om allerlei redenen afnemen. De belangrijkste is slijtage, oftewel: ouderdom. Maar ook door langdurig hard geluid, een ongeluk, een infectie of het gebruik van bepaalde medicijnen (zoals bloedverdunners en plastabletten) kan het verminderen.

Als het gehoor beschadigd raakt, hebben de gebiedjes in het brein die geluid verwerken, de neiging om zich ter compensatie extra te gaan inspannen. Het gevolg is dat ze overgevoelig worden en uiteindelijk zelf prikkels (geluid) gaan produceren. Een beetje zoals een microfoon die te hard staat.

Depressie

Tinnitus is niet gevaarlijk, in de zin dat u er niet aan doodgaat. Maar patiënten kunnen wel heel erg onder hun klachten lijden. 40.000 tot 60.000 Nederlanders hebben een ernstige variant van tinnitus; zij horen meestal constant een doordringend geluid. Een kwart van hen vindt het leven hierdoor ondraaglijk. Vaak ervaren ze problemen met bijvoorbeeld slapen en zich concentreren. Ze kunnen zich gespannen, geïrriteerd, machteloos en wanhopig voelen. Soms komen ze door de aandoening in een sociaal isolement omdat ze door het constante geluid gesprekken minder goed kunnen volgen.

Bij langdurige klachten worden patiënten soms (ernstig) depressief. Waarschijnlijk worden die gevoelens versterkt doordat het hersengebiedje dat het geluid produceert in nauwe verbinding staat met het gebied waar emoties worden geregeld.

Omgaan met tinnitus

Bij ongeveer 1 procent van de patiënten kan de gehoorbeschadiging worden hersteld (waarmee ook de tinnitus verdwijnt). De rest krijgt vaak te horen dat ze er maar mee moeten 'leren leven'. Gelukkig kunnen ze daar wel goede hulp bij krijgen, in de vorm van gehoortraining en gedragstherapie. De behandeling, meestal in groepsverband, leert patiënten om het geluid te accepteren en eraan te wennen; door de hersenen af te leiden ervaart u het geluid als minder storend. Net zoals u een brilmontuur op den duur niet meer voelt of ziet.

Deze aanpak is de eerste (en op dit moment enige) methode waarvan wetenschappelijk is bewezen dat hij tinnitusklachten vermindert. De geluiden worden weliswaar niet minder, maar omdat mensen er anders mee leren omgaan, verbetert hun gemoedstoestand en ervaren ze hun leven als minder zwaar.

Gehoorapparaat

Een gehoorapparaat biedt helaas geen uitkomst, want daarmee herstelt u de gehoorbeschadiging niet. Wel is er zoiets als een 'tinnitusmaskeerder'. Dit apparaatje produceert een tegengeluid, zodat het tinnitusgeluid minder hoorbaar wordt.

Hetzelfde geldt voor andere hulpmiddelen, zoals een muziektherapeutisch kussen met een ingebouwd speakersysteem. De muziek die daaruit komt, helpt om in slaap te vallen. In sommige gevallen hebben patiënten baat bij alternatieve behandelingen zoals acupunctuur of reflextherapie. Het effect daarvan is echter nooit bewezen.

Voorkomen

Natuurlijke slijtage van het gehoor gaat u niet tegen, maar u kunt de schade wel (enigszins) beperken door uzelf zo min mogelijk aan hard geluid bloot te stellen. Pas op met het gebruik van een koptelefoon. Als u na afloop van het luisteren een piep hoort, weet u dat het volume te hoog stond.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

138 Comments

Door Stact (niet gecontroleerd) op wo, 1-4-2020 - 23:14

Ik heb opeens heel erg last van geluiden ruis in me oor, maar heb adhd dus k let hier erg op. Het is me eigen schuld ik zet me koptelefoon altijd aan op het hardst.

Door Ria (niet gecontroleerd) op di, 10-3-2020 - 17:41

Heb harde piep in oren continu niet vol te houden kno arst kan niks doen heb er hoofdpijn bij gek van te worden wou dat er wat aan te doen valt wordt gewoon erger

Door Ana Lyti (niet gecontroleerd) op do, 20-2-2020 - 21:16

All TRT instellingen zitten helemaal in het zuiden, daar moet je maar net naartoe kunen. Zo jammer!

Misschien iets om een dergelijke instantie Midden Nederland te doen?

Door M.Bontjer van d... (niet gecontroleerd) op vr, 24-1-2020 - 18:31

Bij de keuze van een gehoorapparaat moet je afgaan op de vakkennis van een audicien na een gehoortest.Dit heb ik vorig jaar gedaan en zij vertelde me dat ze de beste soort voor me had uitgezocht.Dit was bij beter horen in Hoogezand. Ik ben tevreden over mijn toestellen, echter we hebben hemel en aarde moeten bewegen om het apparaatje wat volgens haar nodig was voor de afstandsbediening van de verschillende geluidssterkten die ze in het apparaat had geprogrammeerd, vergoed te krijgen.Na veel gesprekken is dit uiteindelijk wel gelukt.Dat was helemaal niet prettig, maar we zijn tevreden over het uiteindelijke resultaat.

Door Jojo (niet gecontroleerd) op wo, 20-11-2019 - 16:24

@Henny, kan divers oorzaken hebben, zoals voeding (histamine), candida, tekorten aan voedingsstoffen (o.a. magnesium, Q10), verminderde aanmaak van melatonine (sommige medicijnen zorgen voor verminderde melatonineaanmaak) maar ook spanning in de nek. Ook lichte scheefstand van de atlas kan oorzaak zijn. Maar ook electro-magnetische velden. Verder zorgt metaal in bed of matras voor een slechtere aarding en het trekt omgevingsstraling aan. Minder gelukkig zijn kan te maken hebben met emotionele problemen of je omstandigheden maar ook met de biochemie van je lichaam.

Door coby ruarus (niet gecontroleerd) op di, 19-11-2019 - 19:24

ik wil vragen ik hoor af en toe een ruis rond het oor of het nu in het oor zit dat weet ik niet wel erg lastig ik ben ook aan de dialize drie keer in de week zal het daar door komen

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 16-11-2019 - 22:43

Elke keer als ik inadem met me mond dicht, hoor ik een korte geruis in me rechteroor alleen. Als ik uitadem is het er niet. Is dit slecht? Heb het al een week of 2. (Ik ben 16)

Door Henny Koning (niet gecontroleerd) op do, 14-11-2019 - 02:03

Ik hoor dus sinds een paar maanden eerst af en toe.... Nu constant een BROM in mijn oren Ik denk alleen links..
Als ik naar een Concert ging , altijd oordoppen ingedaan of wc papier.. Heel zuinig geweest... Ik heb best wel veel stress.. Ben niet gelukkig.. Zou dat er mee te maken kunnen hebben???

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op zo, 10-11-2019 - 09:11

Ik ben 16 en heb nu al een jaar last van een piep in mijn oor. Het kan niet weg dus moet ik er maar mee leven. Als ik eraan denk dat als ik 50 ben dat ik nog steeds zn piep heb, soms word ik er deprimerend van. Ik hoop echt dat er iets komt om dit te oplossen.

Door Erik (niet gecontroleerd) op vr, 11-10-2019 - 12:28

Soms is tinnitus geen tinnitus.

In Plus Magazine Juli/augustus 2019 stond een artikel over tinnitus, oftewel oorsuizen. Ongeveer twee miljoen Nederlanders zouden er geregeld last van hebben. Volgens RTL 4 nieuws in februari al meer dan 2,5 miljoen. Soms is tinnitus namelijk geen tinnitus en zijn de geluiden die je hoort er écht. In 1980 werd door een US Army-rapport al bekend dat microgolven bij mensen fluittonen, suizen, klik- en/of bromgeluiden kunnen veroorzaken. Dat komt doordat deze golven/stralingen, die onder een hoge frequentie worden uitgezonden, het vocht in ons slakkenhuis een beetje laten resoneren.
Zelf heb ik sinds de zendmasten 4G++++ uitzenden véél last van een heel hoge fluittoon. Ik weet dat deze komt van de zendmasten omdat ik een stralingsmeter op de mast richt en zo de fluittoon kon horen en opnemen. Als ik een branddeken een aantal keren dubbel vouw en om mijn hoofd doe, wordt de fluittoon gedempt of is die zelfs helemaal weg. Op verminder-electrosmog.nl kun je een petitie tekenen tegen deze stralingen.
Ik ben al meer dan 6 jaar gevoelig geworden voor straling, sinds die 4G masten uitzenden. En lig heel vaak de hele nacht trillend in bed en hand tintelen en fluittonen.