Zweet, water en stof: vijanden van het hoortoestel

Over aanschaf en onderhoud

Getty Images

Nederland telt inmiddels zo'n 1,8 miljoen slechthorenden. Zo'n 650.000 van hen gebruikt een hoortoestel. Maar zo'n ding kan stuk. Water, transpiratie en stof zijn de bekendste vijanden van hoorapparaten. De keuze voor een juist toestel én goed onderhoud zorgen dat u er langer plezier van heeft. 

Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 200.000 hoortoestellen aangemeten. Circa 650.00 van de slechthorenden gebruikt zo'n toestel (54 procent dus niet!).[ITEMADVERTORIAL]

Oorzaken slechthorendheid

Slechthorendheid kan het gevolg zijn van familiaire aanleg, ziekte of ongeval, langdurige blootstelling aan lawaai of van het klimmen der jaren. Het hebben van gehoorproblemen is echter al lang niet meer iets voor alleen ouderen. Ook het aantal slechthorende jongeren neemt hand-over-hand toe, onder andere door veelvuldig gebruik van mp3-spelers en clubbezoek. Het Centrum Media & Gezondheid schat in dat zo’n 450.000 uitgaande jongeren tussen de 16 en 30 jaar kampen met blijvende gehoorschade.

Vocht

Het lijkt logisch dat u, wanneer u eenmaal een hoortoestel heeft, uw hoorapparaat dagelijks draagt. Dat doen de meeste mensen ook, maar toch zijn er bepaalde situaties waarin mensen hun hoortoestel uit doen. Zo blijkt uit recent onderzoek dat 90 procent van de slechthorenden hun hoortoestel uit doet bij wateractiviteiten en sporten als mountainbiken, wielrennen en hardlopen. Ook tijdens het douchen of bij een fikse regenbui gaat het hoortoestel vaak uit. Niet vreemd, want vocht is een van de grootste vijanden van een hoorapparaat; of dat nu transpiratievocht, chloor- of douchewater is.

Net als andere elektrische apparaten kunnen de meeste hoortoestellen dus beschadigd raken door vocht; hoewel er al apparaten op de markt zijn die waterbestendig zijn. Aangezien een hoortoestel op of in het oor wordt gedragen, kunt u nooit helemaal vermijden dat het vochtig wordt. Transpireren is immers menselijk. Bovendien is de natuur onvoorspelbaar: u kunt altijd door een regenbui worden overvallen.

Zoals gezegd kunnen sommige nieuwe hoortoestellen tegen water. Voor modellen die wat meer moeite hebben met vocht geldt zijn er speciale droogproducten verkrijgbaar, zoals actieve droogsystemen, droogcapsules en droogkussens, waarmee je schade aan het hoortoestel kunt voorkomen. Deze haal je gewoon bij de drogisterij of de audicien.

Bij zo'n droogsysteem plaatst u het hoorapparaat voor u naar bed gaat in een bakje. U opent de batterijlade van de hoortoestel daarbij, zodat het vocht eenvoudiger kan ontsnappen. Dit geldt zowel voor achter-het-oor als voor in-het-oor hoortoestellen.

Filters

Hoortoestellen zijn voorzien van filters voor de microfoonopeningen of filters voor de luidsprekerunits van de hoortoestellen waarvan de luidspreker zich in de gehoorgang bevindt. Deze moeten regelmatig vervangen worden.

Oorstukje

Ook voor het oorstukje zijn speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar. Door het oorstukje is een kanaaltje geboord om het geluid in het oor te geleiden. Dit kanaaltje kan door oorsmeer verstopt raken. Daarom is het zeer belangrijk om het oorstukje regelmatig te reinigen. Omdat zo'n oorstukje geen mechanische onderdelen bevat, kunt u het afzonderlijk van het hoortoestel reinigen. Let hierbij wel op dat u het linker- en rechter hoortoestel niet door elkaar haalt.

Met een reinigingscontainer en -capsules onderhoudt u uw oorstukje optimaal. Wanneer u de reinigingscontainer met water en een reinigingscapsule heeft gevuld, legt u het oorstukje ongeveer 15-20 minuten in de vloeistof. Maar u kunt het oorstukje ook de hele nacht in de vloeistof laten liggen. Daarna spoelt u het grondig af met water en droogt u het met een handoek. Om de gaatjes droog te maken kunt u een föhn gebruiken. Er mag geen reinigingsvloeistof achterblijven in het slangetje en de gaatjes in het oorstukje. Dit doet u iedere week, of vaker indien nodig. Daarnaast zal uw hoorspecialist het oorstukje regelmatig in een ultrasoon bad reinigen.

Hitte en honden

Natuurlijk is alleen reinigen en drogen niet voldoende. Enkele 'onderhoudstips' voor dagelijkse toepassing:

  • Voorkom stoten of vallen. Ga boven een zacht oppervlak staan of zitten als u de hoortoestellen in of uit doet.
  • Bescherm uw hoortoestellen tegen hitte. Bescherm ze tegen direct zonlicht (thuis en in de auto) en laat ze niet bij een radiator liggen.
  • Houd hoortoestellen buiten bereik van kinderen en huisdieren. Honden raken geïrriteerd door het fluitende geluid en worden aangetrokken door de geur van de drager, waardoor ze geneigd zijn de hoortoestellen op te eten. De batterij van het hoortoestel kan schadelijk zijn wanneer hij wordt ingeslikt en voor het hoortoestel is dit uiteraard ook niet bevorderlijk.
  • Vermijd contact met make-up of haarspray. De fijne deeltjes van make-up of haarspray kunnen de microfoonopening gemakkelijk blokkeren. Doe hoortoestellen dus pas in na de dagelijkse routine.
  • Zorg dat de oren altijd schoon zijn. Als een hoortoestel te zacht klinkt, kan het zijn dat de geluidsuitgang of het filter verstopt zijn met oorsmeer of vuil.
  • Bewaar hoortoestellen in de daarvoor bestemde doos of in een speciale droogdoos wanneer u ze niet gebruikt. Haal de batterijen eruit wanneer u ze lang niet gebruikt.

Laat reparaties altijd uitvoeren door een deskundige.

Toestel op maat

Wanneer u fanatiek sport, of bijvoorbeeld in een stoffige omgeving werkt, is het verstandig om goed met de audicien te overleggen bij aanschaf van het hoortoestel. Er zijn apparaten die bijvoorbeeld extra schokbestendig zijn of een naadloze behuizing hebben om verstoffing te voorkomen. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld clips om het toestel op z'n plek te houden en verschillen de materialen van de diverse toestellen. Door goed advies weet u zeker dat het apparaat precies is afgestemd op uw dagelijkse activiteiten en hoeft u het niet uit te doen op het werk, strand of tijdens de (ski)vakantie.

Bronnen:

• De markt voor hoortoestellen, NVAB, april 2011
• Gehoor Nederland, TNS NIPO, 2010
• Aquaris Survey USA, Siemens, juni 2011
• MarkeTrak VIII, S. Kochkin, juni 2011
• Siemens

Auteur