Zo bescherm je je gehoor

Standaard oordoppen in je tas

Getty Images

Je gaat slechter horen als je ouder wordt, maar je kunt wel proberen om je oren zo goed mogelijk te beschermen. Hoe merk je of je gehoorschade hebt opgelopen? En hoe voorkom je dat het erger wordt?

Onze oren vangen geluid op dat vervolgens een complexe route aflegt: door het trommelvlies, via het middenoor en dan als zenuwpulsjes naar het brein, dat de pulsjes herkent en interpreteert. Daarom kunnen wij een mooi lied, de stem van een geliefde of de ruisende bladeren in het park herkennen.

Oorzaak ouderdomsdoofheid

De belangrijkste oorzaak van ouderdomsdoofheid is beschadiging van trilhaartjes in de gehoorgang. Vooral hoge tonen worden niet goed meer gehoord. Als we ouder worden, leveren we wat trilhaartjes in, maar blootstelling aan lawaai is de belangrijkste oorzaak voor kapotte trilhaartjes. Van snoeiharde concertmuziek tot werken in de bouw zonder gehoorbeschermers.

Oorsuizen

Daarnaast speelt een verminderde bloedtoevoer naar de trilhaartjes een rol omdat de kwaliteit van de bloedvaten achteruitgaat. Oorsuizen is een eerste teken dat je gehoorschade hebt opgelopen. Vaak gaat het samen met wat vaker ‘wat zeg je’ en de televisie harder zetten om haar te verstaan.

Zo bescherm je je oren

De beste manier om gehoorverlies te voorkomen, is het dragen van gehoorbeschermers op luidruchtige plekken zoals concerten. Koop een stel goede oordoppen en bewaar ze standaard in een binnenzak van je jas of in de tas. Mocht je onverwacht op de dansvloer belanden, dan hoeft de pret niet ten koste te gaan van je gehoor.

Laat je gehoor testen

Kun je de televisie verstaan bij een normale geluidssterkte? Kun je in een rustige omgeving een gesprek tussen meerdere mensen volgen? Kun je in een drukke winkel verstaan wat de verkoopster tegen je zegt? Als deze dingen minder goed gaan dan vroeger, is het tijd voor een uitgebreide gehoortest bij de audicien.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine