12 oorzaken van gehoorverlies

Geluid en aandoeningen die uw oren beschadigen

Uw gehoor kan achteruit gaan door een mechanische stoornis in het oorkanaal of het middenoor die de geluidsgeleiding blokkeert. Of door een beschadiging van het binnenoor, de gehoorzenuw of de gehoorzenuwentrajecten in de hersenen. Twaalf oorzaken van gehoorschade.

1. Herrie op het werk

Een belangrijke schuldige is geluid op het werk, bijvoorbeeld herrie van machines, gereedschap en motoren.

2. Harde knallen

Vuurwerk, schoten en andere explosies brengen zulke krachtige geluidsgolven voort, dat het trommelvlies kan scheuren of het binnenoor beschadigd raakt. Dit heet een akoestisch trauma.

3. Muziek

Na een luid concert piepen of suizen uw oren vaak. Het suizen duurt meestal een paar uren of dagen, maar het kan ook langer aanhouden. Een gemiddelde disco of rockconcert produceert 110 decibel: genoeg om al na een kwartier schade aan te richten. Langdurige blootstelling aan geluiden boven de 80 decibel kan al leiden tot hoorschade, maar dat merkt u niet meteen.

4. Letsel

In het middenoor bewegen drie botjes als het trommelvlies trilt, zo wordt geluid versterkt. Zwaar hoofdletsel kan deze oorbeentjes verschuiven, wat gehoorverlies veroorzaakt. Ook beschadigingen aan de zenuwen kunnen tot gehoorschade leiden.

5. Drukverschil

Plotseling drukverschil, bijvoorbeeld in een vliegtuig of tijdens het duiken, kan het trommelvlies, binnen- en middenoor beschadigen. Een gaatje of scheurtje in het trommelvlies herstelt vanzelf, maar de kwaliteit van het trommelvlies gaat daarbij achteruit.

6. Koptelefoons en oordopjes

Veelvuldig en langdurig gebruik van koptelefoons en oordopjes is niet goed voor uw oren. Het maximale volume van mp3-spelers is gemiddeld 100 decibel, met uitschieters tot 130!

7. Medicatie

Sommige medicijnen hebben gehoorverlies als bijwerking. Dit geldt voor sommige antibiotica, kankermedicatie en pijnstillers. Soms stopt het effect op het gehoor als u deze medicatie niet meer  gebruikt.

8. Chronische ziektes

Er zijn chronische ziektes die niet direct een relatie hebben met de oren, maar toch gehoorschade tot gevolg kunnen hebben. Bijvoorbeeld hartproblemen, een beroerte, hoge bloeddruk en diabetes. Deze aandoeningen blokkeren soms de bloedtoevoer naar het binnenoor of de hersenen. Ook auto-immuunziektes als reumatoïde artritis hebben een verband met gehoorverlies.

9. Gezwellen

Als een gezwel, zoals een poliep of goedaardige tumor, de gehoorgang blokkeert hoort u slechter. Door het gezwel te verwijderen kan het gehoorverlies soms teruggedraaid worden. Een brughoektumor is een zeldzame tumor in de schedel en die de gehoorzenuw in de verdrukking kan brengen.

10. Te veel oorsmeer

Oorsmeer beschermt uw gehoorgang tegen vuil en bacteriën. Maar als het zich ophoopt en hard wordt, blokkeert oorsmeer uw gehoor. Probeer een verstopt oor niet zelf schoon te maken met een wattenstaafje, dat verergert het probleem alleen maar. De huisarts helpt u snel en veilig van uw teveel aan oorsmeer af.

11. Kinderziektes

Veel kinderziektes leiden tot tijdelijk gehoorverlies. Bij een oorinfectie vult het middenoor zich met vocht, waardoor kinderen slechter horen. Ook andere infecties en kinderziektes, zoals waterpokken, hersen(vlies)ontsteking, griep, mazelen en de bof tasten het gehoor bij kinderen aan. U kunt kinderen laten inenten tegen de bof, mazelen en meningokokken C, wat hersenvliesontsteking kan veroorzaken.

12. Ouder worden

Uw gehoor verslechtert naarmate u ouder wordt door de afname van haarcellen in het binnenoor, zelfs als u uw oren altijd goed beschermt. Gehoorverlies door ouderdom is goed te verhelpen met een gehoorapparaat. Dit versterkt de geluiden uit de omgeving, zodat het geluid alsnog hard genoeg is om goed te kunnen horen.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

13 Comments

Door Hanneke (niet gecontroleerd) op ma, 27-1-2020 - 13:13

Ik draag al jaren naar tevredeheid gehoorapparaten dus John Bravoure ik zou toch maar die denkbeeldige drempel overgaan, en ze aanschaffen dan hoor je weer wat je horen moet. Voor mij ging er een wereld open zoveel geluiden hoorde ik weer

Door marianne (niet gecontroleerd) op do, 23-1-2020 - 05:59

Ik merk dat als ik zoals nu, in Azië ben, of in Spanje ik geen last heb van slechter horen. Gehoor apparaten niet bij me. Zo gauw ik thuis ben lijkt het of er een deken over mijn oren gaat en heb ik mijn app wel nodig ( niet voor alle stemmen/geluiden) Zeer vreemd--

Door A .Raadschelders (niet gecontroleerd) op di, 24-12-2019 - 03:39

Ik heb al 5 jaar minstens exceem in mijn oren en dat gaat niet over, smeer zalf maar het dit nu ook heel diep, wat te doen. Ben bang voor oorsuizingen!

Door mevr.R.de Boer (niet gecontroleerd) op di, 25-9-2018 - 19:43

Wat gedacht van Menièreaanvallen ?
Zorgen ook voor vermindering van gehoor.

Door H.J. Burgh (niet gecontroleerd) op zo, 24-6-2018 - 14:41

Een gehoortest laten doen en zo nodig een hoorapparaat aan laten passen. Doof is helaas doof en komt nooit meer goed. Tegenwoordig zijn de apparaatjes zo klein dat het zo goed als onzichtbaar is.

Door Jojo (niet gecontroleerd) op wo, 20-6-2018 - 15:23

13. Tekorten aan voedingsstoffen. Onder andere door medicatie.
@Marianne, daar kunnen diverse oorzaken zijn, candida, tekorten aan diverse voedingsstoffen, een te laag melatonineniveau, teveel aan exorfinen enz. Op een site als optimalegezondheid.com staan wel tips.

Door W.van de Kaa (niet gecontroleerd) op wo, 20-6-2018 - 12:50

In gezelschap heb ik vaak last dat ik de spreker niet goed kan horen. En dat is heel vervelend. Wat kunnen we daaraan doen?

Door Marianne Veraar... (niet gecontroleerd) op di, 9-1-2018 - 21:41

Ik heb tinnitus gekregen door de ziekte van Meniere, die op mijn 19e begonnen is. Een aanval begon altijd met tinnitus, veel gefluit en gesuis, na de meniere-aanval verdween het dan geleidelijk weer. Op 44jarige leeftijd kwam het in alle hevigheid op om nooit meer te verdwijnen.Ben nu 72jr.

Door Grada Schadee (niet gecontroleerd) op ma, 29-5-2017 - 13:45

U kunt kinderen laten inenten tegen de bof, mazelen en meningokokken C, wat hersenvliesontsteking kan veroorzaken.
Wat veroorzaakt nou die hersenvliesontsteking??? De inenting??? Dit si een zin die verwarring kan oproepen, en met de huidige idiotie op internet rond vaccineren, lijkt me dat geheel onnodig. Zeg nou eens heel simpel: u kunt kinderen laten inenten tegen de bof, mazelen en meningokokken C. Die meningokokken kunnen hersenvliesontsteking veroorzaken. Dus is inenten daartegen heel wenselijk. Of woorden van gelijke strekking.

Door Corrina Groen (niet gecontroleerd) op zo, 25-9-2016 - 01:51

Gehoorverlies kan ook ontstaan door een erfelijke ziekte, n.l. otosclerose, een vergroeiing van de gehoorbeentjes.